Слава храма Светог Симеона Мироточивог

Светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Преосвећени Епсикоп ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског, прослављена је слава храма Светог Симеона Мироточивог.

Поред Палате Србија и модерног архитектонског окружења Новог Београда уздиже се велелепни храм, рађен у византијском стилу, који је складно срастао са овом средином. Старешина храма протојереј-ставрофор Радич Радичевић чини све напоре да овај храм буде нека врста црквеног кварта и место где ће се грађани напајати православном духовношћу.

Посебну пажњу је привукла беседа ученог и спонтаног реторичара епископа Андреја Ћилерџића, који је поистоветио Стефана Немању са Мојсијем, који је народ  Божји водио из ропства ка слободи у Богу. Подсетио је, такође, да Стефана Немању називамо и Новим Мојсијем. Тако је и Стефан Немања, син Завидин, рођен у Рибници, недалеко од Подгорице, пре тачно 900 година, постао национални вођ српског народа.

Он је велики из разлога што је оставио своја царска обележја и постао скромни свети монах, а тај његов подвиг су забележили у својим агиографским ремек-делима Свети Сава, Свети краљ Стефан Првовенчани, Доментијан и Теодосије. Ово су најопсежнија књижевна дела која су Срби изнедрили у 12. и 13. веку. Посебно је била дирљива смрт овог великана, који је предао своју свету душу легавши на рогозину и ставивши камен испод главе.

Епископ Андреј је навео и низ реминисценција из живота Светог Симеона Мироточивог, напоменувши да је градња овог храма велики путоказ и узор нашем народу да ходи стазама Светих. Посебну духовну лепоту изазвала је констатација Владике да је „лепо видети тако пуну цркву људи жељних православне духовности“.

„Лепо је ући у храм у коме је развијено лепо богослужење и организована духавност. Сведок сам да у београдским храмовима људи духовно препорађају. Ми немамо неке парцијалне циљеве, сви треба да сагледамо себе као једну велику духовну породицу. Зато ми је врло важно да вам пренесем благослов Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског г. Иринеја, који је зацело хтео да буде са вама данас, али је спречен обавезама. Могу да нагласим да вам он шаље очински благослов да наставите овај велики подвиг, као саставни део тела Христовог. Ми, свештена јерархија, овде смо увек за вас отворени за ваше проблеме, за ваше боли и за све оно што носи овај живот пун искушења. Естетика овога храма символише Тело Христово, па сте и привучени лепотом овога храма, лепотом његовог богослужења и дивним хорским певањем, које литургијски и светотајински препорађа човека“, истакао је епископ Андреј.

Кум овогодишње славе је био г. Младен Бојановић са породицом, а предао је део колача г. Мирославу Јовићу, који ће идуће године бити свечар. Свечани ручак је протекао у побожној и духовној атмосфери, како и приличи српском великану, по промислу Божјем, рођеном пре 900 година.

Горан Раденковић