Слава храма Светог Спиридона у Скрадину

Слава храма Светог Спиридона у Скрадину
Слава храма Светог Спиридона у Скрадину
Слава храма Светог Спиридона у Скрадину
Слава храма Светог Спиридона у Скрадину

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 25. децембра 2016. године, поводом храмовне славе, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спиридону у Скрдину.

-Ми, који смо данас били на светој Литургији, били смо уствари у Царству Небеском. Оставили смо све оно што смо имали код куће, своје послове, бриге и обавезе и дошли овде у свети храм да изађемо пред лице Божје и са Њим се сјединимо вером, покајањем, постом и светим причешћем. То је пуноћа нашег земаљског живота, који нам је Господ дао да бисмо Њега препознали међу људима који нас окружују. Као што је Свети Јован Крститељ препознао Господа Христа у мноштву народа који му је дошао на Јордан да се крсти, тако и ми непрестано треба да тражимо Христа у своме животу, а најпре ћемо Га наћи на богослужењима у светом храму и у житијима светих, рекао је епископ Фотије.

-Када читамо житије Светог Спиридона, дивног светитеља којег празнујемо данас, може нам бити тешко да поверујемо све што се у њему збива. Толико је чудесан био његов живот који је обиловао скромношћу, смирењем и разним чудесима. Његов нас пример учи да чинимо добра дела, помажемо сиротињи и чувамо своје манастире и светиње. Када је Свети Спиридон дошао у Александрију да исцели сина Светог цара Константина који беше боловао од тешке болести, сви идолски храмови попадаше од силе његовога присуства. Толико је био скроман и смирен да су чувари царевог дворца од њега мислили да је просјак, те су му ударили шамар, на шта је Свети Спиридон само окренуо други образ, а чувари се постидеше схвативши ко је он. Треба да се враћамо овоме житију и учимо из њега, да видимо где смо ми у вери и да ли смо и колико слични својим светитељима, истакао је Владика.

Дај Боже да молитвама Светог Спиридона Чудотворца обновимо овај храм и све наше цркве у Далмацији, да се наши људи врате на своја огњишта и да будемо, као некада, благословен народ, који чува свето православље на овим просторима, живећи врлинским и светим животом, пожелео је епископ Фотије.