Слава храма Светог Василија Острошког у Прибељцима

Слава храма Светог Василија Острошког у Прибељцима
Слава храма Светог Василија Острошког у Прибељцима
Слава храма Светог Василија Острошког у Прибељцима
Слава храма Светог Василија Острошког у Прибељцима

У понедељак, 12. маја, 2014. године, на благочестивој Јањској висоравни у селу Прибељцима, у храму Светог Василија Острошког Чудотворца свечано, молитвено и евхаристијски је прослављена храмовна слава овог дивног Божијег угодника.

Прибељчани, Бабићани, Стројичани, Јањани из свих крајева и расејања окупише се око свога Епископа у овоме кршевитом, али побожном и честитом крају,  да отпоју свету Литургију, преносећи своје мисли и молитвене жеље живом свецу и манастиру Острогу чије свете мошти редовно и сваке године велики број Прибељчана походи и цјелује.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије. Саслуживали су протојереји-ставрофори Раде Савић, парох шиповски, Драган Шкалоња, парох буковичко-дринићки, Чедомир Арамбашић, парох стројички, јереји Никола Аркула, парох крњеушки, Милош Црепуља, парох пљевско-мујџићки, као и протосинђел Венијамин Ковачић и ђакон Никола Перковић.

У току Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито. На крају Литургије, Епископ је вјерне бесједом поучио, и нарочито нагласио истрајност житеља села Прибељаца у вјери и слоги, а на које могу да се угледају и други простори ове Епархије. Између осталог о томе сведочи и овај дивни храм који су саградили у славу и част светог Василија Острошког.

Након благослова Епископа, вјерни народ је кренуо у трократни опход око храма, носећи иконе и литије на челу са овогодишњим кумовима и домаћинима славе Миланом и Звездом Маријанац родом из Стројица, а који живе и раде у Футогу. Домаћини су припремили трпезу љубави за све присутне, а Епископу су на поклон даровали гусле и Јањску торбу „ Шарицу“, а Бранко Тешић из Прибељаца је поклонио Јањску кашику такозвану „Преклапачу“.

После дугог кишовитог периода, Господ нас је обрадовао топлим и сунчаним даном, а после вишемјесечног нестанка воде, она је поново протекла на чесмама у селу Прибељцима и ми дубоко вјерујемо да је ово благослов Светог Василија Острошког који је излио на народ свој.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка