Слава храма у Борову

Слава храма у Борову
Слава храма у Борову
Слава храма у Борову
Слава храма у Борову

Уочи празника Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, 14. августа 2016. године, архијерејски намесник и први парох боровски протојереј - ставрофор Чедо Лукић служио је празнично вечерње богослужење, што је био почетак молитвеног обележавања славе Цркве у Борову.

На дан празника, 15. августа 2016. године, свету Литургију је служио архијерејски намесник вуковарски и први парох вуковарски, протојереј-ставрофор Душан Марковић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Блажић из Борова Насеља, протојереј Миленко Гребић, пензионисани други парох боровски, протојереј Александар Ђурановић, први парох даљски, протонамесник Немања Клајић из Будимаца, јереј Јовица Гачић из Вировитице (Епархија славонска), јереј Вукашин Цветојевић, други парох вуковарски и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља.

Певницу је водио јереј Марко Шукунда, други парох боровски, као и богослов Милан Лукић, заједно са више боровских парохијана. Свечану празничну беседу је одржао новорукоположени свештеник Вукашин Цветојевић, који је нагласио значај Светог Стефана за хришћане, као и да се треба угледати на њега, како због побожног живота, тако и због његове вере. По речима оца Вукашина, он није био као зли виноградари, није размишљао да се одрекне Господа и да похули на Његовог Сина. Он је показао врхунску љубав и дијаметрално супротно од злих виноградара, те је он свој живот положио за Њега. Своју беседу је завршио речима, да Архиђакон Стефан пример мучеништва и безпоговорног страдања даје и дан данас свим хришћанима, који треба да истрајавају у тешким и смутним временима.

После свете Литургије уследла је литија око храма, након чега се у храму свечано осветио и пресекао славски колач, који је приредио овогодишњи кум г. Саша Тепавац са породицом из Борова. Гђа Боса Манов, такође из Борова, прихватила се кумства за следећу годину. Након ломљења славског колача, народу и свештенству пригодном беседом се обратио протојереј-ставрофор Чедо Лукић. Отац Чедо је истакао значај заједнишва и саборности у Цркви, као и велику радост због овог сабрања у храму, у толиком броју, да је молитвено прослави Господ и Његов угодник Свети Стефан. На крају беседе захвалио се свим свештеницима, као и народу, што су дошли да увеличају ово славље. После молитвеног дела у Цркви, у сали парохијског дома у Борову је уследила трпеза љубави, на којој је настављена прослава Црквене славе.

Извор: Епархија осечко-пољска