Слава храма у Брежђу

Слава храма у Брежђу
Слава храма у Брежђу
Слава храма у Брежђу
Слава храма у Брежђу

Празник Светог Спиридона Тримитунтског Чудотворца свечано је прослављен у једином храму у Епархији ваљевској који је посвећен овом светитељу у селу Брежђе надомак Мионице. Традиционално овај храм је на дан Светог Спиридона саборно место окупљања бројних верника и богомољаца, који су се и ове године окупили да прославе овог дивног светитеља. Светим Литургијским сабрањем началствовао је архимандрит Никодим (Богосављевић), настојатељ манастира Рибница, уз саслуживање протосинђела Силуана (Мракића), као и свештенства колубарског намесништва.

Поучном и за вернике пријемчивом беседом присутнима се обратио протојереј-ставрофор Гроздан Симић који је нагласио значај личне молитве и искреног покајања као неопходних услова нашег хришћанског живота. Прота Гроздан је говорио и о потреби „живе вере“, која се данас полако губи. То је вера која није само у речима и мислима, таква вера се живи и делима се потврђује. Жива вера је неодвојива од сваког нашег поступка, она нас чини бољим људима и активним хришћанима. У живој вери, какву је несумњиво имао и Свети Спиридон Чудотворац, налази се основа нашег хришћанског живота, који је и у данашње време на многим и тешким искушењима.

На крају свете Литургије вршен је опход око храма и пререзан је славски колач. Након тога уследила је трпеза љубави коју су домаћини славе, богато и са љубављу, припремили. На трпези љубави домаћине и све госте поздравио је, у име Његовог Преосвештенства Епископа г. Милутина, протосинђел Силуан. Он је честитао славу свима и пренео благослове и поздраве владике Милутина, који је због важних обавеза био спречен да лично присуствује слави у Брежђу.

Протосинђел Силуан је нагласио да, иако Епископ није тренутно присутан на сабрању, његов благослов, молитве и мисли су увек тамо где се у Епархији ваљевској прославља име Божје. Он је захвалио домаћинима на лепом дочеку и пожелео свима да се још дуго окупљамо око прославе Светог Спиридона, који је пример живог и оствареног Јеванђеља Христовог.

Извор: Епархија ваљевска