Слава храма у Двору на Уни

Слава храма у Двору на Уни
Слава храма у Двору на Уни
Слава храма у Двору на Уни
Слава храма у Двору на Уни

Као ослободилац заробљених, заштитник сиромашних и љекар болесних, борче против царева, побједниче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога да спасе . На дан када наша Света Црква молитвено прославља Светог великомученика Георгија, у многобројним храмовима широм свештене Епископије горњокарловачке окупљени вјерни народ је једним устима и једним срцем узнио ову дивну пјесму у част дивног дјелатеља у Земљи живих.

Нарочито свечано је било у Парохији дворској, где је велики број вјерника у препуном храму дочекао свог пастиреначалника, Његово Преосвештенство Епископа горњокарловачког г. Герасима, који је началствовао свештеним евхаристијским сабрањем, уз саслужење синђела Георгија (Станковића), синђела Наума, протојереја Радослава Анђелића, пароха дворског, и протојереја Далибора Танасића, пароха костајничког. Након заамвоне молитве, епископ Герасим је са верним народом преломио велики број славских колача, које су вјерници принијели у славу Божју и част Светог великомученика Георгија.

У својој бесједи, епископ Герасим говорио је о великом угоднику Божјем: -Свети великомученик Георгије, благочестивог и светог живота, исповедио је Васкрслог Христа и ради тога мученички пострадао од стране цара Диоклецијана, који се није умирио док није овог светитеља лишио овоземаљског живота. Бацио га је на разне муке, тражио је да Свети Георгије покаже моћ свог Бога, тако што ће мученик васкрнути мртваца, тиме доказати истинитост своје вере и истинитост Васкрсења Христовога... Свети Георгије се с молитвом обрати Богу: Господе, ако је воља Твоја васкрснућу мртваца - мученик повика и мртви устаде из гроба. Грехом заслепљеном цару не би доста и тај доказ и нареди да Георгија посеку мачем. Тако је Свети Георгије окончао свој овоземаљски живот за Христа и за Васкрсење Христово.

По окончању бесједе, епископ Герасим је за дугогодишње ревносно обављање пастирске службе и служење Цркви Христовој у мученичкој Епархији горњокарловачкој, одликовао достојанством протопрезвитера-ставрофора, домаћина данашњег сабрања, протојереја Радослава Анђелића, као и протојереја Далибора Танасића, зажељевши им да још много година са истим жаром и љубављу служе Васкрслом Господу и повјереној им пастви.

Извор: Епархија горњокарловачка