Слава храма у Голој Глави

Слава храма у Голој Глави
Слава храма у Голој Глави
Слава храма у Голој Глави
Слава храма у Голој Глави

На Васкршњи уторак, 22/09. априла Лета Господњег 2014. црква у Голој Глави, која припада памбуковичкој црквеној општини (архијерејско намесништво тамнавско), прославила је своју храмовну славу. Духовна радост овог васкршњег дана била је неизрецива јер је светим евхаристијским сабрањем началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, који је први пут походио овај свети храм.

Владици Милутину у приносу свете жртве саслуживали су архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић и више свештеника Епархије ваљевске.

- Гола Глава је мало место по броју становника, али је велико што поседује овако лепу цркву. На данашњи дан, најсветији дан Васкрсења Господа нашега Исуса Христа све се испунило. Радујмо се свему што је Господ дивно створио. Смрт је побеђена, али ми морамо бити спремни за излазак пред Господа. Највеће богатство које материјално можемо поседовати јесте Свето писмо. Оно је Господ Исус Христос. Свака кућа треба да га има јер, читајући га, срећа и Божји благослов неће нас заобићи. Како је диван и моћан Човекољубиви Господ. Христос нам непрестано поручује да се не бојимо јер је Он победио свет. Он је наш најбољи васпитач. Он не грди, него саветује. Каже човеку „не бој се, устани!“. Он је Светлост, без Њега је мрак. Без Светог Писма је тама у којој ћемо залутати у овом, у свему посрнулом, свету. Непрестано размишљајте о Богу како је све премудро створио. Створио нас је за Царство непролазно, а не за мржњу, похлепу и безбожништво. Тражи човек да види Бога, да види Творца милијарде сунаца!? Какве дрскости! Довољно је да погледамо другог човека и видећемо Бога – део је надахнуте проповеди владике Милутина изговорене на светој Литургији.

Након свете службе, литије око храма, освећења славског жита и ломљења славског колача, владика Милутин је у порти освештао темеље, на којима ће бити саграђен црквени дом, место где ће се верни народ окупљати и утврђивати у Речи Господњој.

Трудом и пожртвованошћу оца Тихомира Лукића, овдашњег пароха, припремљена је богата трпеза љубави.

Извор: Епархија ваљевска