Слава храма у Марковцу, Далмација

Слава храма у Марковцу, Далмација
Слава храма у Марковцу, Далмација
Слава храма у Марковцу, Далмација
Слава храма у Марковцу, Далмација

Поводом славе марковачког храма Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 9. августа 2020. године свету архијерејску Литургију и беседио:

-Хтео бих да се сада сетимо речи великог Доситеја Обрадовића, који је боравећи управо овде у вашем крају и помажући свештеницима из Лазарице, рекао да је овде срео тако велике и свете људе да се и он задивио. На те наше велике претке треба и ми да се угледамо и да се трудимо да живимо врлинским животом попут њих, јер су то њима предали њихови очеви и ђедови и кроз векове се то преносило од самога Господа нашега Исуса Христа у чије су име апостоли проповедали. Идући по свету они су стигли и до наше Далмације, пренели су то свештеницима који су даље учили народ који им је био поверен да живе Христом, са Христом и у Христу.

-То је оно што смо и ми позвани да вама говоримо и докле год имамо даха да вас призивамо да будемо истински ученици Његови и да имамо љубави, не само према себи, већ према свима. Сви смо позвани на то да бринемо једни о другима, да оставимо све поделе и будемо они који се сабирају и радују се једни другима. Желим Вам да се на многа и блага лета овде окупљамо и заједничким трудом наследимо Царство Небеско, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска