Слава храма у Међулужју

Слава храма у Међулужју
Слава храма у Међулужју
Слава храма у Међулужју
Слава храма у Међулужју

На празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2014. године, у храму посвећеном овим Светитељима који се налази у Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију.

Мноштво народа са великом радошћу дочекало је свог Архијереја и иако храм није још завршен, он је већ сада својом лепотом призвао мноштво верника овог дела Шумадије да учествују у литургијском сабрању са својим Епископом. На Светој Литургији саслуживали су архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-стварофор Драгољуб Ракић, протојереј-стварофор Драгомир Кеџић, јереј Ратко Аврамовић, јереј  Горан Лукић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Марко Јефтић.

У својој беседи вадика Јован је истакао да засигурно од доброг корена увек бива и добар плод. И да је тако и у породици и у Цркви. Подсећајући верни народ на славни пример родитеља Пресвете Богородице, владика Јован је рекао да су Свети Јоаким и Ана посебно важан узор у времену када се породица свесно урушава и када јој се ускраћује важност и достојанство. Епископ је истакао да су кроз послушање и смиреност Свети Јоаким и Ана постали родитељи у позним годинама, али и да је Пресвета Богородица кроз смирење, послушност и прихватање промисли Божије постала благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте ‒ то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане.

На крају свете Литургије извршен је чин освећења кољива и резања колача. После се приступило трпези љубави коју су верници с љубављу припремили. Том приликом се старешина међулушког храма јереј Зоран Алексић захвалио Епископу Јовану на благослову, као и колачару славе господину Милошу Бркићу, свештеницима и присутним верницима који су својим учествовањем у сабрању допринели да се на најлепши начин прослави овај празник и храмовна слава.

Извор: Епархија шумадијска