Слава храма у Мостаћима

Гледајући малени храм, који се по спољашности не разликује ни по чему од многих других камених херцеговачких храмова (смештаног у маленом гробљу старог требињског насеља Мостаћи), човек на први поглед , не би вероватно ни могао претпоставити како се велика Тајна збила у њему овог децембарског јутра када Православна Црква прославља Св.свешт.муч. Климента епископа Римског и Св.свешт.муч. Петра Александријског. Ми пак, који смо учесници ове прославе, уједно смо и сведоци те тајне - Свете Тајне Јединства Бога, света и човека.

Окупљени око спомена Св.свешт.муч.Климента у овом храму који је живописао чувени иконограф Георгије Митрофановић- херцеговац, могли смо осетити, доживети и посведочити како је Црква Христова сабрана на Светој Литургији жива и непрекинута заједница Господа и Његових Светих кроз сву историју до данас. Тако смо и данас учесници велике тајне љубави Јагњета Божијег, које смо Предањем примили од Светих и које животом по Јеванђељу желимо да пружимо и нашој деци. Предање овог Требињског краја, у коме се на раздаљини од 10 до 20 километара налазе три храма посвећена Св.Клименту, говори да су Света словенска браћа Кирило и Методије у другој половини деветог века носећи у Рим његове свете мошти прошли овим крајем. То нам сведочи и прослављање Св.Климента као крсне славе многих породица овог краја чији су се преци највероватније и крстили од Светих равноапостолних Кирила и Методија.

Свету Литургију је у овом маленом храму (по спољашности обичном) служио часни свештеник Дражен Тупањанин парох требињски уз саслужење свештеника Александра и Николе и верног народа. Тако смо и ми православни хришћани 21. века кроз ово Литургиско славље причестивши се Светим Тајнама Тела и Крви Христове учествовали у овој великој Слави Божијој и Његових Светих међу којима дивног сведока и учитења Цркве из првог века - Светог свештеномученика Климента епископа Римског , а по дару и милости и љубави Божијој - слави и нашој. Молитвама Св.Климента сачувај Господе верне твоје овог краја и Цркве твоје од краја до краја васељене утврди их и усаврши - АМИН.

Надлежни парох
Протојереј-ставрофор
Никола Јанковић