Слава храма у Придворцима

Храм Светог Вукашина у Придворцима код Невесиња прославио је крсну славу светом Литургијом коју је, у присуству великог броја верника, служио свештеник Младен Чалија. После богослужења и свечане литије преломљен је славски колач са домаћинима славе Миливојем и Неђом Мрковићем. Уследиле су здравице домаћина и гостију.

Свештеник Чалија окупљеним верницима је пожелео да се у њихова срца и животе усели Христос на начин на који се уселио у велике Божје угоднике: -Дај Боже да молитвено заступништво Светог мученика Вукашина и Свете Фотине Самарјанке и свих оних које данас прослављамо буде са нама у све дане нашег живота.

Илија Мишељић који већ 27 година живи у Данској каже да му је завичају у срцу и да користи свако прилику да дође у своје родне Ковачиће за које га вежу најлепше успомене. -У природи човјека је да се враћа својој родној груди и своме народу, и то је тешко објаснити. Знам да ме моје родно село зове све чешће, и ја се одазивам кад год сам у прилици, јер оно освјежава моју душу и чини ме срећним и задовољним, са сетом додаје г. Мишељић. 

Да љубав према завичају не познаје границе показао је и г. Неђо Мрковић који је дошао из далеке Канаде да присуствује саборовању.  -Срећан сам што сам данас са својим братом домаћин ове славе и радујем се што имам прилику да се видим и поразговарам са својом родбином, пријатељима и комшијама, нагласио је г. Мрковић. 

У свом препознатљивом стилу г. Љубан Дука на леп и узвишен начин пожелео је свима срећну славу, добро здравље и напредак, уз поруку да чувају обичаје и традицију.  Саборовање је настављено уз трпезу љубави, песму и пријатељске разговоре. Наредне године домаћини славе биће Милош и Новица Радић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка