Слава Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“

Слава Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“
Слава Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“
Слава Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“
Слава Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ прославила је у четвртак, 29. новембра, своју Крсну славу Светог апостола и еванђелиста Матеја. У сали народног дома манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци славски обред је обавио архијерејски намјесник горашко-вишеградски протојереј-ставрофор Богдан Станишић, уз саслужење девет свештеника и четири монаха Митрополије дабробосанске.

Прота Богдан је у краћој бесједи рекао да монашко братство манастира у Добрунској Ријеци, које је језгро Редакције „Дабра“, чини велика дјела објављивањем часописа „Дабар“ и духовних књига.

„Од њих чујемо живу ријеч, а они се не виде. Монашки, истинито, честито и скромно. Шта би ми да није Издавачке куће „Дабар“ - мало би тога било речено и записано. Овако, гдје год кренете српским земљама, широм свијета, видјећете часопис „Дабар“ и њихова друга издања“ - рекао је отац Богдан додавши да се моли Господу да им подари снаге, здравља и сваког напретка како би наставили са овим великим и богоугодним дјелом.

Уредник у Издавачкој кући „Дабар“, игуман манастира Светог Николаја архимандрит Јован Гардовић, подсјетио је да су са овом дјелатношћу започели 1996. године у манастиру Добруну, одакле су 2009. године преселили у Добрунску Ријеку, гдје су створени знатно бољи технички услови за рад.

„У овом земаљском животу покушавамо да нађемо неки смисао, неку срећу, неки вид опуштања. Живот је тежак, а ако се подијели са Богом, све буде много лакше. Сви ви који овдје долазите и са нама сарађујете, дијелите тај терет и зато вам хвала, јер нико не може сам“ - истакао је архимандрит Јован додавши са се труде да оправдају повјерење и свој завјет као монаси - да ова кућа буде прво Божија, па онда њихова.

 „У нашим текстовима људи проналазе одговоре на своја животна питања или проблеме“ - рекао је архимандрит Јован, подсјетивши да су у 2012. години, након почетних техничких проблема, успјели издати пет књига, више мањих специјализованих издања и 45. број часописа „Дабар“, а ускоро излази и календар уз предстојеће Божићне празнике.

Ахимандрит Јован је најавио да им је циљ да овладају свим техникама припреме књига и часописа за штампу. Према његовим ријечима, јерођакон Гаврило је први пут урадио комплетну припрему и прелом за књигу Невенке Пјевач „Свети Евстатије - праведни Јов древнога Рима“.

Уз архимандрита Јована и јерођакона Гаврила, на пословима у издавачкој дјелатности „Дабра“ ангажован је и јеромонах Серафим.

Извор: Митрополија дабробосанска