Слава капеле манастира Свете Петке у Загребу

Слава капеле манастира Свете Петке у Загребу
Слава капеле манастира Свете Петке у Загребу
Слава капеле манастира Свете Петке у Загребу
Слава капеле манастира Свете Петке у Загребу

У српском православном манастиру Свете Петке у Загребу свечано је прослављена заштитница ове свете обитељи Света Петка-Параскева.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење високопреподобног архимандрита Данила Љуботине, протосинђела Венијамина Ковачића и ђакона Зорана Радића.

Окупљеном народу Митрополит Порфирије се обратио беседом подсетивши присутне да света Петка није омиљена у нашем народу само због тога што нас заступа пред Богом него и због тога што је она због свог подвига и живота остала свим људима у свим временима најбољи пример за подражавање. “Ми браћо и сестре знамо добро да је света Петка заштитница свих оних који се њој обраћају и зато и данас још једанпут по ко зна који пут њој се молимо да њена молитва буде наша заштита, да она буде непрестано уз нас, и овде уз нас у Загребу, у свим градовима Хрватске, у нашој Митрополији и Цркви овде”- рекао је је Митрополит.

Након свете Литургије у трпезарији преломљен је славски колач и послужена трпеза љубави.

Православни манастир Свете Петке у Загребу је 1936. године основао Свети Доситеј Загребачки Исповедник на имању које је Српској православној црквеној општини загребачкој завештао Ћуро Авировић, вишегодишњи одборник и црквени тутор. Све до почетка Другог светског рата, сестринство манастира чиниле су углавном монахиње руског порјекла, а манастир је и у најтежим временима православним верницима из Загреба био духовна оаза и заклон, место молитве и сусрета, светиња коју православни веома радо походе. 

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска