Слава капеле Свете Петке у Загребу

Слава капеле Свете Петке у Загребу
Слава капеле Свете Петке у Загребу
Слава капеле Свете Петке у Загребу
Слава капеле Свете Петке у Загребу

У понедељак, 27. октобра 2014. године, прослављена је храмовна слава манастирске капеле Свете Петке у загребачком насељу Свети Дух. Прослава је започела претходног дана свечаним, празничним вечерњим богослужењем, а потом, на сам дан празника и евхаристијским сабрањем којим је началствовао Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Мноштву верника из Загреба и околних места, који су са ученицима Српске православне опште гимназије, испунили капелу и двориште манастира обратио се митрополит Порфирије ријечима: -Браћо и сестре нека је срећан и благословен данашњи празник. Нека сте благословени и сви ви, овде заједно сабрани благодаћу Божјом, а молитвама преподобне мати наше Параскеве. Велики је ово дан за Цркву Христову, јер славимо данас и молимо се светитељки Божјој коју је Господ прославио и кроз чије молитве Господ дејствује и делује многим и многим људима који се обраћају за помоћ и духовну утјеху.

Потом је Митрополит поучно говорио о животу и подвигу Светитељке: -Иако је Света Параскева живела у пустињи, а не у царским одајама, њено лице је било светлије од свакога онога који се милује и негује благодетима и конфором које пружа материјалистичко опредељење и орјентација живота. Светлост, лепота и чистота нису категорије које произилазе из спољашњег света. Радост је духовни појам. То је духовна категорија. Радост је емоција која увек зависи од другога, од нашег односа са другим, од квалитета нашег односа са другим. Ако смо спремни да дајемо и пружамао, да лишавамо себе конформизма, и ако је у темељима тога односа љубав, онда ми бивамо у потпуности испуњени и радосни.

Након обреда славског колача у трпезарији Гимназије припремљена је трпеза љубави за све присутне вернике. Овом радосном догађају присуствовао је прослављени српски уметник Богдан Диклић који је потом обишао Српску православну општу гимназију у Духовни центар у Загребу.

Иако радни дан, сунчано поподне омогућило је великом броју верника да током читавог дана походе манастир и принесу молитве преподобној мајци Параскеви.

Православни манастир Свете Петке у Загребу је 1936. године основао Свети Доситеј Загребачки Исповедник на имању које је Српској православној црквеној општини загребачкој завештао Ћуро Авировић, вишегодишњи одборник и црквени тутор. Све до почетка Другог светског рата, сестринство манастира чиниле су углавном монахиње руског порјекла, а манастир је и у најтежим временима православним верницима из Загреба био духовна оаза и заклон, место молитве и сусрета, светиња коју православни веома радо походе.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска