Слава кола српских сестара "Југовића мајка" у Блектауну

 Слава кола српских сестара "Југовића мајка" у Блектауну

Коло српских сестара ''Југовића мајка'' из Блектауна, скромно али свечано прославило је Свету Петку, своју покровитељку и заштитницу.

Света Литургија је служена у обичајено време а присуствовале су већином сестре, од којих су се многе и причестиле. С обзиром на чињеницу да је празник Свете Петке ове године пао на радним даном, обред  резања славског колача обављен је увече, а претходило је вечерње богослужење. Служио је протојереј-ставрофор Никола Билић и парохијски ђакон Немања Мрђеновић. Парохијски свештеник прота Ненад је држао певницу а чтеци су били старина Панто Величковић и господин Жељко Торбица.

Колач је пресекао отац Никола Билић а домаћица славе је била сестра Милева Тодорић док се за следећу годину домаћинства прихватила сестра Анђелка Ребић.

По завршетку обреда у црквеној сали је приређена славска трпеза љубави коју су припемиле вредне блектаунске сестре, трудећи се да на најбољи могући начин угосте сваког госта. Прота Ненад је поздравио све присутне и захвалио свима који су дошли и на било који начин помогли овогодишњу прославу.

Ђакон Немања је одржао краћу беседу о животу и празновању Свете Петке, после чега су следила питања верника, па се ово свечарско вече делимично претворило у "духвну трибину".

На крају је прота Ненад са блектауснким појцима, које предводи изузетно талентована протиница Марија, отпево лепу духовну песму- '' О предивна светитељко'', посвећену управо Преподобној Параскеви, односно Светој Петки.

Број присутних током целог дана потврдио је и учинио успешним ово празновање што је свакако обрадовало Коло српских сестара ''Мајка Југовића'' у Блектауну.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска