Слава Кола српских сестара у Аустралији

Слава Кола српских сестара у Аустралији
Слава Кола српских сестара у Аустралији
Слава Кола српских сестара у Аустралији
Слава Кола српских сестара у Аустралији

Савез Кола српских сестара Митрополије аустралијско-новозеландске прославио је 25. августа 2019. године у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу код Канбере своју славу, Успеније Пресвете Богородице - Велику Госпојину.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ г.  Силуан, уз саслуживање архимандрита Петра, протојереја-ставрофора Јакова Јовића и Милорада Лончара и ђакона Милоша Ракетића.

-Бити члан Цркве Христове значи служити Богу. Служба Христова је била служба љубави – распета служба, којом је себе давао другима не тражећи ништа заузврат. На такву службу смо ми у Цркви и призвани. Наше сестре из Кола сестара кроз труд и служење, као вредне и Марте и Марије, на највиднији начин отеловљују и оприсутњују ту љубав. Нека Господ благослови и умножи ваш труд и љубав коју имате према Цркви Христовој, и нека је умножи како би се и други научили на вашем примеру и кренули вашим стопама да служе Господу Христу, поручио је владика Силуан.

На Литургији је одговарао хор из фарерске цркве Светог Саве којим диригује гђа Јелена Ћећез.

После свете Литургије уследило је послужење које су припремиле чланице Кола српских сестара Митрополије на челу са председницом Савеза гђом Милицом Козлином која је захвалила свим сестрама које су се одазвале позиву и које увек радо помажу и на савезном нивоу када је то потребно.

По благослову Епископа, прота Милорад Лончар се обратио се присутнима: -Прослављајући Велику Госпојину, која је слава Савеза Кола српских сестара, прослављамо Богородицу и Њен пресветли лик као узор и пример послушности. Кроз речи Њене послушности - „Ево слушкиње Господње“ - Богородица је понела спасење рода људског и зато је најопеванија у црквеним песмама. Вредне сестре следећи тај и такав пример послушности носе значајан терет црквеног живота при својим парохијама. Нека би молитвама Пресвете Богородице Господ дао снаге да сви успешније носимо терет нашег живота на овим просторима удаљеним од отаџбине.

Епископ Силуан је захвалио свима који су дошли да заједно са сестрама прославе њихову славу и упознао присутне са пројектом 1300 Каплара, пројектом за завршетак Колеџа Светог Саве. -У години,  када прослављамо крај једне етапе у организовању наше заједнице на Петом континенту, време је да покажемо да смо као заједница сазрели да отворимо и своју прву школу, која ће бити посвећена нашем највећем просветитељу. Као народ, носили смо крст подела и деоба али смо се увек враћали Светосавском програму који је гарант нашег опстанка, и зато желимо да то буде програм наше будуће школе. Желимо да сачувамо оно што је опробано и да православним етосом, оплемењујемо и ширу заједницу у којој се налазимо, поручио је Владика.

После промоције и 3Д презентације Колеџа Светог Саве, нових десет каплара Колеџа се одазвало позиву своје Мајке Цркве. Савез Кола српских сестара је сав прилог који су прикупили поводм празник донирао за Колеџ Светог Саве.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска