Слава Кола српских сестара у Блектауну

Слава Кола српских сестара у Блектауну
Слава Кола српских сестара у Блектауну
Слава Кола српских сестара у Блектауну
Слава Кола српских сестара у Блектауну

У недељу, 27. октобра 2013. године, Коло српских сестара "Југовића мајка" при цркви Светог Николе у Блектауну прославило је своју славу, Преподобну мати Параскеву, у народу познату као Свету Петку.

Свету Литургију служили су јереј Ђорђе Веселиновић, парох блектаунски и протојереј-ставрофор Никола Билић, а певницу су водили јереј Андреј Крстић, чтец Петар Рајић и локални појци. Храм Светог Николе био је скоро тесан да прими сав сабрани народ, који се у Блектауну, као и у другим сиднејским храмовима искупио у заиста ретко забележеним бројевима.

Домаћице славе ове године биле су сестре Недељка Милановић и Деса Глигоровић а за идућу годину четвртину колача узеле су сестре Кика Токић и Марија Дамјановић.

По завршетку Литургије прешло се у парохијски дом где су вредне домаћице спремиле богат славски ручак, а за трпезом љубави попуњено је преко двеста места. Јереј Ђорђе Веселиновић срдачно се захвалио сестрама на великом труду и одрицању и у својој краћој беседи поздравио је све госте, делегате других Кола српских сестара, Цркевних општина, српских организација и удружења. Такође се захвалио и гђи Јасмини Пекмезовић, конзулу Републике Србије у Сиднеју, која је такође присуствовала прослави. Уз трпезу љубави придружили су нам се и протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић и протонамесник Немања Мрђеновић из кабраматске цркве Светог Ђорђа.

Фолклорне групе црквене општине Блектаун извеле су краћи програм на радост свих окупљених, а након ручка традиционалним песмама програм су обогатили и чланови културно-уметничког ансамлба "Славонац".

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска