Слава Кола српских сестара у Илајну

Слава Кола српских сестара у Илајну
Слава Кола српских сестара у Илајну
Слава Кола српских сестара у Илајну
Слава Кола српских сестара у Илајну

У петак, 28. августа 2015. годне у манастирском храму Светог Алимпија Столпника у Илајну свечано је прослављена слава Кола српских сестара Успеније Пресвете Богородице - Велика Госпојина. Свечаност је отпочела молитвом и светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Владика аустралисјко-новозеландски г. Иринеј уз саслужење архимандрита Лазара (Царана), јереја Веселина Сворцана, ђакона Алекандра Ивановића и ђакона Срећка Живановића.

Поред гостију из Сиднеја, Бранзвика и Ђилонга као и чланица манастирског Кола српских сестара светој арихијерејској Литургији присуствовали су архимандрит Теодор (Бојовић) игуман светосавског манастира и монахиња Ангелина (Панић) док је певницу предводио протојереј Драгољуб Пантелић.

У својој беседи Преосвећени Владика Иринеј осврнуо се на садржајни тропар празника посвећен Успенију Пресветој Богородици, која је у порођају сачувала девичанство своје и која у свом успењу није занемарила свет свој јер се преселила из живота у живот, јер је она управо Мајка живота. На исти начин није занемарила свет свој, већ као права мајка није нас оставила као сирочад на овом свету него је стално са нама јер нас њене молитве стално чувају.

После света Литургије извршен је обред резања славског колача и помен преминулим сестрама чланицама Савеза које су за живота дуги низ година предано служиле својој Светој Мајци Цркви, међу њима протиници Јели Поповић, сестрама Јелени Марковић, Персиди Дарић, Глорији Радимировић, Милици Марјановић, Зори Божић, Милки Поповић и Ђурђији (Ђуки)Радовановић.

Као што је ред и обичај након резања славског колача домаћица овогодишње славе госпођа Светлана Јеремић предала је једну четвртину колача председници Милици Козлини која је у име сестре Наде Стојанвић из Аделаида, а која се пријавила да буде домаћица славе Савеза за идућу годину, преузела колач. Тако ће сестре идуће године просалвити своју славу у Аделаиду.

Славље је настављено преласком у манастрисрку трпезарију где је била приређена богата заједничка трпеза љубави а коју су поред домаћице славе, благајнице Савеза Кола Спрксих Сестара сестре Светлане послужиле вредне чланице манастирског КСС Преподобна Мајка Ангелина и сестре из КСС из Бранзвика.

У име Савеза Кола српских сестара
сестра Милица Козлина, председница

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска