Слава манастира Добрићево

Дана 4. децембра 2010. прослављена је храмовна слава манастира Добрићево, Ваведење Пресвете Богородице. Прослава празника почела је празничном вечерњом службом, која је почела у 17 часова уочи празника. Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Никола Јанковић, уз саслужење свештеника наше епархије: оца Стевана Ковачевића, оца Никице Ајдера, јеромонаха Димитрија(Рађеновића), оца Милана Унковића, оца Синише Шаренца( добрићевског служитеља), и ђакона Милана Стањевића.

Храм је био испуњен "људима" који су са великом радошћу и љубављу дошли да учествују у празничном богослужењу добрићевске светиње. Након светог причешћа, у коме су скоро сви присутни узели учешће ,кренула је литија која је обухватала, осим обиласка главног манастирског храма, обилазак капеле светог великомученика Георгија- гробног мјеста упокпјеног старца нашег, архимандрита Симеона. Послије прелијевања вином гробног мјеста покојног игумана присутни су се окупили у манастирској порти , гдје је испред храма преломљен славски колач.

Свој славски хљеб донијели су и наши пријатељи из завичајног клуба " Освит". Свим присутним се празничном бесједом обратио отац Никола, који је нагласио важност пресвете Богородице у домостроју спасења. У име домаћина и игуманије Текле присутне је поздравио отац Синиша, који је нагласио важност личног усавршавања и обитавања у заједници, и окупљања у светињи Божијој. Домаћини су се захвалили начелнику Билеће Драгану Бабићу, господину Јову Марићу, представницима " војске" , директору Електричног, али и многим другим појединцима и инститицијама који имају " осјећаја" према овој светињи, aли не по некој дужности него по своме хришћанском начину живљења.

За све присутне припремљена је богата славска трпеза, која је због великог броја вјерника постављана из два пута. Осјећала се велика радост на свим присутним, тако да је пјесма за трпезом била одраз општег расположења. Сви смо били радосни, јер како кажу они који су увијек ишли у Добрићево " увијек је било радосно и лијепо али данас нас је највише".

Слава Богу и мајци Божијој који нас недостојне удостојише да присуствујемо њиховом прослављању у светом добрићевском манастиру. Са чврстим увјерењем да ћемо и следећи празник дочекати у истој свјетлости и радости, поздрављамо и позивамо све људе добре воље да нам се придруже када год могу јер у добрићевску светињу, како каже игуманија Текла, увијек су добро дошли!

Извор: Епархија захумско-херцеговачка