Слава манастира Каленића

Слава манастира Каленића
Слава манастира Каленића
Слава манастира Каленића
Слава манастира Каленића

Ваведење Пресвете Богородице - храмовна слава у манастиру Каленићу обележена је светом архијерејском Литургијом.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском г. Јовану саслуживали су протојереји-ставрофори Сава Арсенијевић, Живота Марковић, Милован Антонијевић и Мирослав Филиповић, протојереј Драгослав Цветковић и протођакон Иван Гашић.

Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали чланови певачког друштва Србски православни појци из Београда.

-Данас се налазимо у вековима чувеној светињи која сведочи да је Христос Син Божји наш Господ и наш Спаситељ. Зато је сваки храм свет, а они који живе у њему сведоче да изван Спаситеља нема спасења. Светиња која је освећена сведочи Христа, али је битно да они који долазе у светињу, а првенствено они који живе у њој осете светињу, да осете да их светиња прима. Светиња прима оне који имају смирења да приме светињу у себе, беседио је епископ Јован.

-Богородица је заштитница и брза помоћница рода људскога. Многи наши стари манастири су углавном посвећени Пресветој Богородици зато што се Она највише моли за своју децу, за све нас који хоћемо да будемо у њеном крилу и загрљају. Богородицу требамо увек да имамо за пример смирености, јер је Њу смирење учинило Богородицом. Зато је Свети Јустин Ћелијски говорио да светом владају две жене - Ева и Света Дјева: Ева - која је била у рају, којој је служила цела творевина а која се погордила и отпала од Бога, и Света Дјева - која је родила Спаситеља света, а имала само смирење. Она је од утробе своје мајке била предодређена да служи Богу и зато је знала да простор између човека и Бога јесте смирење. Тамо где има смирења има и благодати, тамо где нема смирења нема ни благодати, а где нема смирења нема ни Бога. Наоружајмо се смирењем, како би смо кроз смирење и љубав препознали шта Бог тражи од нас, рекао је владика Јован.

-Помолимо се Пресветој Богородици и затражимо Њен благослов како бисмо се излечили од својих немоћи, поручио је на Преосвећени и честитао славу игуманији Нектарији и сестринству манастира.

У дана Преосвећени Владика је посетио манастир Прерадовац где је разговарао са игуманијом Теклом и сестринством.

Извор: Епархија шумадијска