Слава манастира Лапавине

Слава манастира Лапавине
Слава манастира Лапавине
Слава манастира Лапавине
Слава манастира Лапавине

На празник Ваведења Пресвете Богородице, 21. новембра/4. децембра 2018. године, свечано је прослављена храмовна слава манастира Лепавина. Манастир Лепавина је место у који свакодневно долази мноштво верујућег народа да се поклони чудотворној икони Пресвете Богородице. Верници са посебном ревношћу посећују манастир о празницима посвећеним Пресветој Богородици. Тако је било и ове године на празник Ваведења Пресвете Богородице.

Мноштво народа се сабрало да заједно са лепавинским монасима прослави храмовну славу и да „у псалмима и химнама и песмама духовним“ изрази част и поклоњење Пресветој Богородици. Свечано славље је отпочело Божанском Литургијом којом је началствовао јеромонах Василије, уз саслужење протосиђела Венијамина (Ковачића), сабрата манастира Светет Петке у Загребу, протојереја-ставрофора Јове Лазичића из Епархије бањалучке, као и више свештеника и ђакона из Епархије загребачко-љубљанске. 

Литургијском беседом верне је поучио протосинђел Венијамин. Скоро сви присутни су узели учешћа у светој тајни причешћа. Славско саборовање је настављено молитвама за здравље и заједничком славском трпезом коју је за све поклонике припремило братство манастира Лепавине.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска