Слава манастира Мала Ремета

Слава манастира Мала Ремета
Слава манастира Мала Ремета
Слава манастира Мала Ремета
Слава манастира Мала Ремета

Прослава  празника Покрова Пресвете Богородице у манастиру Мала Ремета почела је у навечерје празника служењем свечаног бденија. Дивно појање и прелепо украшен храм испуњен народом упутили су наше мисли на онај чудесни догађај у Влахернској цркви када је св. Андреј видео Пресвету Богородицу како се за нас моли  Христу Богу, како смо и певали у величанију празника.

 Славље је настављено служењем свете Литургије на сам дан празника, којом је началствовао архимандрит Сава, настијатељ манастира Крушедола, уз саслужење десет свештенослужитеља, међу којима су били протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор Карловачке богословиије у пензији, и јеромонах др Клеопа, професор Карловачке богословије. Заједно са свим народом појао  је хор св. Андреја Првозваног из Батајнице.

Овогодишњу славу увеличале су својим присуством игуманија Гаврила из ман. Раковца, игуманија Параскева из ман. Јазак са својим сестринством, сестре из ман. Раванице-Врдника... Мноштво народа приступило је сетом Причешћу, а о. Клеопа нас је у дивној литургијској омилији подсетио на то да је Богомајка кроз св. Јована Богослова усинила читав свет који и данас чува и штити својим покровом. Такође је о. Клеопа похвалио труд верног народа који је, и поред лошег времена, испунио манастирски храм.

Поске Литургије пресечен је славски колач и изабарани су нови кумови.

Захваљујући малобројном сестринству, али и многим „Мартама и Маријама", сви гости су послужени за славском трпезом.

Сви гости су били пријатно изненађени оним што је у овом манастиру урађено. Просто је невероватно како је ова скромна обитељ уређена и како се непрестано уређује под управом мудре старице Рафаиле, која са монахињом Ефросинијом улаже много труда да овај манастир ни у чему не заостаје за другим и већим манастирима свете Фрушке горе, као ни да нико од посетилаца не оде из манастира ако претходно није послужен и угошћен.

Бранислав Керечки