Слава манастира Прекобрђе

Слава манастира Прекобрђе
Слава манастира Прекобрђе
Слава манастира Прекобрђе
Слава манастира Прекобрђе

Храмовска слава манастира Светог архангела Михаила у изградњи – Прекобрђе прослављена је у недјељу, 17. новембра Светом архијерејском литургијом коју је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом и благосиљањем славског колача.

Истога дана подигнута су на звоник и освештана и манастирска звона.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да се Свети митрополит Петар Други Петровић Његош срео са живим Богом.

„Само човјек који је видио Бога могао је написати Лучу микрокозма. И отуда је записао оно ‘да те у вјечне хорове славим’. Који су то вјечни хорови? То су архангели Михаило и Гаврило, серафими, херувими, архангели, ангели, господства, силе и власти“, рекао је Владика.

Он је рекао да је Његош њима посветио „Лучу микрокозма“.

„Он управо свједочи о њима, њега анђео води кроз тајне свјетова и доводи га до Престола свесветија, чудесног Божјег престола на коме се служи Света литургија, небеска литургија“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије и благосиљања славског колача приређен је културно-умјетнички програм у којем су учетвовали писци и гуслари из Удружења „Горска вила“.

Предсједник Удружења Перо Вујотић је настојатељици манастира Ирини и монахињи Ксенији уручио захвалнице за унапређење и његовање руско-српског пријатељства у Црној Гори.

Извор: Митрополија црногорско-приморска