Слава манастира Сретења на Овчару

На прaзник Сретења Господњег, свету aрхијерејску Литургију у манастиру Сретењу у Овчару служио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Саслуживали су: архимандрити Венијамин (Мићић), Дамјан (Цветковић) и Тимотеј (Миливојевић), протојереј-ставрофор Милун Ивановић, јеромонах Виталије (Милошевић) и Иларион (Богојевић), протојереји Србољуб Стојковић и Милан Филиповић, као и протођакон Александар Грујовић. 

Славу манастира Сретења својим присуством увеличали су игуманија благовештењска Михаила са сестринством, сестринство манастира Вољавче, игуманија никољска Јелисавета са сестринством, настојатељица манастира Јовање мати Теодора са сестринством и мноштво верног народа.

Манастир Сретење се налази у Дучаловићима, Општина Лучани, под самим врхом планине Овчар на 800 метара надморске висине. По писаним подацима, манастир Сретење се први пут помиње у запису из манастира Јовање 1571. године. Претпоставља се да манастир датира из 13. века. Предање каже да је са врха Овчара бачена круна (корона), на месту где је она пала зидана је црква. По том догађају се и брдо изнад манастира зове Короњско брдо. Манастир броји седаманест сестара са игуманијом Аквилином.

Извор: Епархија жичка

Слава манастира Сретења на Овчару
Слава манастира Сретења на Овчару
Слава манастира Сретења на Овчару
Слава манастира Сретења на Овчару