Слава манастира Свете Петке на Гостиљу Мартинићком

Слава манастира Свете Петке на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира Свете Петке на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира Свете Петке на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира Свете Петке на Гостиљу Мартинићком

Светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача у манастиру Свете Петке на Гостиљу Мартинићком на Петковдан, 27. октобра 2017. године, прослављена је манастирска слава. Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља он је рекао да је Црква Божја један Божји народ. -Царско свештенство назван је тај народ. Сабран је као пшенично зрно што се сабира са разних њива. Па оно тако сабрано се онда самеље, па се од њега самљевеног прави хљеб којим се хране људи. Тако се сабирају људи и земаљски народи кроз сва покољења и постају једна Црква Божја, једно тијело Христово, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је преподобна матер наша Параскева - Света Петка тајно поживјела Господу. -Сакрила је свој живот од земаљскога прослављања и дивљења људскога отишавши у Свету земљу и тамо дуго времена само Богу видно приносиља себе Христу Господу на миомирни дар, све дотле докле је Господ призвао преко ангела свога да се врати у своје родно мјесто гдје је поживјела последње двије године дана и упокојила се незнана и у своме мјесту а и тамо гдје је провела свој живот. Међутим, оно што је Божје, не може бити сакривено, казао је он.

Говорећи о чудотворењима Свете Петке, митрополит Амфилохије је казао да ју је Господ открио људима јер се не може сакрити свјетиљка која на гори стоји. -Гдје год се Света мати Параскева појави, сабирају се око њенога спомена, а сабирајући се око њенога спомена сабирају се око Онога коме је она посветила сав свој живот, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач. На крају богослужења Владика је приложницима и добротворима манастира Свете Петке уручио захвалнице. Митрополит Амфилохије је на крају настојатељици монахињи Параскеви честитао имендан и славу. По завршетку богослужења приређен је празнични програм у којем су учествовали КУД “ Ђурђевданско коло“ и гуслар Максим Војводић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска