Слава манастира Свети Архангели код Призрена

Слава манастира Свети Архангели код Призрена
Слава манастира Свети Архангели код Призрена
Слава манастира Свети Архангели код Призрена
Слава манастира Свети Архангели код Призрена

-Данашња слава и празник нека буду камен темељац за обнову цркве Светог Николе која чека обнову и, ако Бог да, овог тренутка започнемо са обновом, поручио је владика Теодосије.

Поводом великог хришћнског празника и манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила у манастиру Светих архангела код Призрена, задужбини цара Душана, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије рашко-призренске.

Пред сам крај свете Литургије, а након причешћа светим Христовим тајнама, епископ Теодосије је обавио чин освећења славског жита и колача. Домаћини овогодишње славе у манастиру била је породица Андрејевић из Грачанице.

Епископ рашко-призренски Теодосије најавио је на слави у манастиру Светог Архангела код Призрена почетак обнове порушене цркве Светог Николе која се налази у манастирском комплексу. Цркву је подигао српски цар Душан. "Данашња слава и празник нека буду камен темељац за обнову цркве Светог Николе која чека обнову и, ако Бог да, овог тренутка започнемо са обновом, рекао је владика Теодосије у беседи након Литургије и захвалио свима који помажу опстанак и обнову цркава и народног живота на Косову и Меохији.

Владика Теодосије је истакао да је потребно сачувати светиње и обновити оно што смо примили и оно што су други људи попалили и порушили. "Нашом љубављу и вољом, а Божјом силом да обновимо и ову светињу, да се у њој сабирамо, на темељу на ком ћемо градити све што је добро, часно и поштено, и што су наши преци држали и сачували и нама предали", рекао је Теодосије.

Црква је уништавана након доласка Турака и од ње су сачувани високи зидови. Међу њима су, након погрома 17. марта 2004. монаси држали богослужења, а део храма је био покривен шаторским крилом.Сада се у обновљеном делу манастира служи у капели која има 20 квадратних метара и она може да прими мали број верника и посетилаца. "Ово место је извор светлости и наде, велика је привилегија бити ту", рекао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију г. Жељко Јовић и додао да "ово место говори ко смо били и шта би могли да будемо" као и да се оно "може сачувати љубављу, чашћу, достојанством и моралом који смо сви помало заборавили".

Манастирској слави у Светим Архангелима присуствовао је велики број верника, расељених Призренаца, гостију из Грчке, Црне Горе, Републике Српске и из градова централне Србије.

Извор: Епархија рашко-призренска