Слава манастира Светих Врача у Зочишту

Слава манастира Светих Врача у Зочишту
Слава манастира Светих Врача у Зочишту
Слава манастира Светих Врача у Зочишту
Слава манастира Светих Врача у Зочишту

Његово Преосвештенство Владика рашко-призренски г. Теодосије служио је 14. новембра 2018. године свету Литургију у манастиру Светих Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца.

Повод манастирске славе, Епископу су саслуживали архимандрити Стефан, игуман манастира Светих Врача, Иларион, игуман манастира Драганац, и Михајло, игуман манастира Светих Архангела, отац Данило и неколико свештенослужитеља Рашко-призренске, Нишке и Бањалучке епархије. Празничној Литургији присуствовао је велики број верника пристиглих из свих крајева наше земље, а међу њима и група расељених Срба из Суве Реке.

-Благодат Светог Духа и молитве Светих бесребреника Козме и Дамјана сабрали су нас овде у овој светој обитељи да прославимо дан угодиника Божјих, Козме и Дамјана, рекао је владика Теодосије наглашавајући исцелитељске моћи Светих Бесребреника.

Вера у њих помогла је у обнови живота у некада разореном и разрушеном храму, подигнутом дивним светитељима у част. Оно што је великко чудо јесте да се ова света обитељ исцелила и обновила, не само у физичком и материјалном смислу, већ и диховно. То значи, да никада Свети Козма и Дамјан нису напустили ово место. Када је црква била срушена и минирара многи су сами долазили ту, да им се на рушевинама храма читају молитве и призивали су Божју помоћ. И ево, црква је обновљена и лепша него икада прима све нас овде. Моштима Светих Козме и Дамјана призивамо милост Божју, да Господ исцели све нас, оне који су од греха посустали подигне и да се и ми као Израиљ, који се много пута подигао из пепела, обновимо, рекао је владика Теодосије.

Српско удружење „Баштионик“ из Бања Луке било је домаћин славе у Зочишту. Председник тог удружења г. Предраг Адамовић каже да је у манастир дошао у пратњи четрдесетак младих из Републике Српске и да се Косову и Метохији увек и радо враћа. -Мени је ово већ десети долазак и не бројим их више. Од првог доласка мог могао бих све утиске да сажмем у једну ријеч, зарази се човијек једноставно Косовом и Метохијом и то онда не пролази, мора се доћи поново. Овде из сваког човјека, из сваког камена, из сваког дрвета извире светост, извире љубав о којој причамо, извире све оно о чему тежимо, што смо учили и што нас уче. Тако да заправо ви осјетите да не долазите већ да се враћате, да сте свој на своме и то нам заиста даје снагу, рекао је г. Адамовић.

Поред Зочишта, представници Удружења „Баштионик“ обишли су Велику Хочу и Ораховац, а боравиће и у Новом Брду. Преузимајући и целивајући део славског колача, за наредног домаћина славе пријавио се г. Владан Миленковић из Косовске Митровице.

Извор: Епархија рашко-призренска