Слава манастира Светог Пантелејмона у Лепчицу код Врања

ВладикаПразник Светог великомученика Пантелејмона свечано је обележен у манастиру Светог великомученика Пантелејмона у Лепчинцу, општина Врање. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије са свештеномонасима са Косова и Метохије из манастира: Бањска, Зочиште и Дубоки поток, као и свештенством из Епархије врањске.

Уочи празника, 8. августа 2008. године, служено је свеноћно бденије на коме су две искушенице из сестринства овог манастира Андреја и Снежана, замонашене и добиле монашка имена Ксенија и Анастасија, тако да сестринство овог манастира сада броји 8 монахиња и 3 искушенице.

На дан празника Светог великомученика Пантелејмона, због великог броја верника, Света литургија служена је испред храма у порти манастира. С обзиром да велики број верника из Врања и околине овај празник има као свој завет, велики број њих је постио и причестио се, а многи од њих донели су и своје славске колаче. Осим верника из Врања, данашњем празнику присуствовао је и велики број верника из целе Србије: Београда, Новог Сада, Неготина, Ниша, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Пирота и других места.

По завршетку Свете литургије, обављена је литија око храма, на челу које су били припадници Војске Србије из Гарнизона Врање и Жандармерије - ОГП Ристовац, који су носили иконе Светог великомученика Пантелејмона, Пресвете Богородице и Светог Јована Руског. По обављеној литији, Епископ Пахомије пререзао је славске колаче: манастира Светог великомученика Пантелејмона и удружења пчелара из Врања које је узело овог светитеља за свог заштитника и покровитеља.

У својој беседи, Епископ Пахомије, подсетио је све присутне на житије Светог великомученика Пантелејмона, упутио је поруку свима да морају истрајати на хришћанском путу, а посебно похвално говорио је о напорима сестринства манастира на челу са Игуманијом Стефанидом на обнови ове светиње на југу Србије. Своју захвалност исказао је Војсци Србије - команди Гарнизона Врање на челу са командантом генералом Милосавом Симовићем и јединици Жандармерије из Ристовца, који су заједничким трудом помогли да се уради прилазни пут овом манастиру и да се у њега доведе пијаћа вода са Мотине. Најзаслужнијим појединцима и колективима, Епископ Пахомије уручио је Архијерејске грамате и захвалнице Управе манастира.

На крају је за све присутне (било их је преко хиљаду), приређена трпеза љубави са поруком да сви заједно што чешће посећују цркве и манастире, да учествују на Светим литургијама и да помажу и чувају православну хришћанску веру на овим просторима.

Извор: Епархија врањска