Слава манастира Светог пророка Илије на Јабуци

Манастир Светог пророка Илије на Јабуци код Пријепоља прославио је 2. августа 2020. године, на Илиндан, храмовну славу светом Литургиј0м коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су настојатељ Светоуспењске обитељи у Сељанима јеромонах Петар, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма уз певање похвалних песама у част Светог Илије, Пресвете Богородице и у славу Господа, као и читање одељака из светог Јеванђеља. Испред храма је освештано славско жито и преломљен славски колач који су припремили настојатељица манастира мати Ана са члановима Одбора за изградњу и уређење манастирског конака.

-Честитам вам данашњи празник, а овој светој обитељи честитам славу храма, свима нама честитам на овоме сабрању у коме потврђујемо да смо народ Божји. Наш ход кроз живот, нас православних, управо личи на оно што је описано од пророкâ. Подсетимо се на ону слику живота коју они дају за народ који следи Бога. Народ изабрани имао је много искушења ходећи кроз историју, кроз живот. Изабрани народ који у Бога верује и који се држи Божјих правила, Божјих принципа, правде Божје, богољубља, правдољубља. Такав народ пролази кроз теснаце живота. И ово што се данас догађа највише наликује на оно време од Мојсија описано, како народ Божији иде кроз пустињу. Сви га нападају док он кроз пустињу ходи, беседио је Владика и додао:

-И мало ко би рекао да тај народ има шансу да кроз пустињу прође, да преживи. И не би преживео кад не би био Божији народ. У томе је кључ решења, у томе је одгонетка тога чуда да такав народ прође и поред свих болести и суша и напада са свих страна. Тај народ је прошао јер је био Богом вођен. Ми се подсећамо на то да је Бог водио народ кроз све теснаце живота успешно. Али и друго треба да запамтимо: Бог је пре тога створио савез са тим народом и тај народ је пристао на такав савез, на договор са Богом. И они су представљали једну заједницу – Бог и тај народ. У чему се састоји тај савез, многи заборављају, а ми треба да се подсетимо тога. Мојсије је записао правила тог савеза и сарадње сажето у десет заповести Божјих.

-Упитајмо се колико смо држали у свести овај завет између Бога и народа. Ако смо то држали онда имамо храбрости да се Богу обратимо и да кажемо: Боже, заштити нас. Заштити нас од свих губа, од свих болести. А пошто нисмо јаки у држању ових завета Бог нам је дао и другу шансу, да кад се преиспитамо, да клекнемо пред Богом и да га замолимо за опроштај. Бог је бескрајно милостив и увек нам даје нову шансу, могућност да се покајемо, да се поправимо, и поново станемо у борбене редове, појаснио је епископ Атанасије.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Слободан Симић захвалио је свима на труду и љубави коју су показали дошавши у светињу да заједно са Епископом узнесу молитве и благодарност Богу на свим даровима које обилато шаље. Посебно је захвалио епископу Атанасију што је својим молитвама увеличао народно сабрање у славу Божју, али није заборавио ни многе људе добре воље који су обилато помагали и помажу свету обитељ на Јабуци у свему што им је потребно.

Након узнетих молитава и принете службе Богу и његовом угоднику Светом пророку Илији у храму, епископ Атанасије је са настојатељицом манастира мати Аном, члановима грађевинског одбора и дародавцима који су помогли изградњу, пошао у обилазак новоизграђеног манастирског конака.

Извор: Епархија милешевска