Слава манастира у Девиним Водама код Звечана

Слава манастира у Девиним Водама код Звечана

У манастиру Девине Воде код Звечана и ове године свечано је прослављена манастирска слава - празник Богородичине иконе Тројеручице. Св. Литургију служио је Епископ Рашко-призренски Теодосије уз саслужење Викарног Епископа Стобијског Давида (Охридска Архиепископија) и свештенства и монаштва из митровичког намесништва.

Након Св. Литургије на којој се Владика Теодосије обратио присутним верницима говорећи о данашњем празнику и манастиру који је подигнут недалеко од лековитог извора воде посвећеног Пресветој Богородици, одржана је литија која је кренула од храма до извора, где је извршено освећење воде. У повратку Владика је благословио славске колаче пошто овај празник поред манастира прославља и општина Звечан као и неколико верника.

„Данашњи празник и данашња света Литургија, освећење воде на чудотворном извору Богородичином, освећење славских колача заиста говоре колико је ово место свето и да се чудо Пресвете Богородице дешава овде на њеном извору. Сви се сабирамо позвани духом божијим да се са овог извора напојимо живом водом за вечни живот“, рекао је Владика Теодосије обраћајући се верном народу.

Пре ручка, гости су присуствовали и кратком културно-уметничком програму на коме су наступили песници као и група девојака која је певала старе косовске песме.

Након славског ручка Владика Теодосије је посетио село Србовац, надомак Звечана, где је извршио освећење крста који је постављен на новоподигнуту цркву Васкрсења Господњег. У поподневним часовима Епископ Теодосије присуствовао је празничном бдењу поводом празника Св. Архангела Гаврила у манастиру  Драганац код Гњилана. Сутрадан на празник Св. Архангела Гаврила Епископ Теодосије са свештенством служиће Св. Литургију у манастиру Св. Архангели код Призрена.

Извор: Епархија рашко-призренска