Слава манастира Завале

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је 4. децембра 2018. године свету архијерејску Литургију у манастиру Завала код Равног поводом крсне славе тог манастира, Ваведења Пресвете Богородице.

-Братство манастира Завале чува предање монашког живота, које је, заправо, живот по Јеванђељу, изражен на другачији начин, али у суштини један исти живот за све. Јеванђеље, његов крст и Христово васкрсење то нам је заједничко, а околности одређују како ћемо тај јеванђељски живот да проведемо. Свима нам је заједничка радост спасења, рекао је епископ Димитрије. 

Игуман манастира Завале Василије рекао је да Пресвета Богородица свима треба да послужи као пример: -Данас је празник духовног рођења Пресвете Богородице и њеног уласка у храм. Почетак нашег духовног рођења је крштење, али и након тога треба да наставимо цијели живот са врлинама јер само тако ћемо спасити себе и довести у заједницу са Богом, нагласио је игуман Василије. 

Обележавању славе манастира Завале, литији и ломљењу славског колача традиционално су присуствовали бројни верници који су стигли из свих делова Херцеговине. 

Манастир Завала налази се на ободу Поповог поља, на подручју федералне општине Равно. Око 50 километара је удаљен од Требиња. Током протеклог рата оштећени су црква и пратећи објекти манастира. После рата обновљени су црква и конак, фреске су рестаурисане, вратило се братство манастира. У манастиру Завали својевремено се замонашио и Свети Василије Острошки. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, СРНА