Слава најстаријег храма у Ваљеву

Слава најстаријег храма у Ваљеву
Слава најстаријег храма у Ваљеву
Слава најстаријег храма у Ваљеву
Слава најстаријег храма у Ваљеву

Мајка Божја нас увек покрива

На празник Покрова Пресвете Богородице - храмовну славу најстарије цркве у Ваљеву, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. На литургијском сабрању, Владика је рукоположио протођакона Невена Лукића, вероучитеља Ваљевске гимназије, у чин презвитера. Архипастирском граматом за подршку Светосавској омладинској заједници при организацији трибина "Православље и млади" духовни отац Епархије ваљевске одликовао је Миодрага Плазинића, вишег јавног тужиоца.

- Човек данашњице огреховљењем изгубио је центар сагледавања божанских тајни. Како је Свети Ава Јустин говорио, да би човек проникао у тајну Пресвете Богородице, мора сваку мисао претворити у молитву. Кроз молитву, дијалог са Господом и облагодаћење ума и чула, моћи ће да разуме истину о заштитници рода људској – Пресветој Дјеви Марији. Ту је наша Света Црква да нас упути у јеванђељске истине. Нема молитве, јектеније и храма без пречистог образа Мати Божје. Узвишена је, јер је нераскидиво везана са Сином, Господом Христом, зачетим њеном послушношћу, беседио је протосинђел мр Силуан (Мракић), секретар Епископа ваљевског г. Милутина, на литургијском сабрању у част празника Покрова Мајке Божје у храму који му је посвећен у граду на обалама Колубаре.

- Пресвета Богородица је мост. У њеној утроби спаја се небо са земљом, како је у својој "Лествици" видео Свети Јаков. У мисији Сина њеног на земљи, Мати Божја показала је колико љуби и брине за човечанство. Најпре на свадби у Кани Галилејској, када сватовима вина понестаје. Потом у часу Васкрсења, Педесетнице, Успења њеног на небо... Данас славимо успомену из 911. године, када се Мајка Божја јавила у Цариграду, чији се народ са императором Лавом Мудрим беше сабрао у Влахернској цркви. На бденију, Царица небеса указала се Светом Андреју Јуродивом у златно искићеној порфири, пришла проповедаоници и са сузама молила Сина свог да народ од непријатеља спасе. Свети Андреј видео је како скида омофор и покрива народ. Можемо само да замислимо какав је то призор био – део је проповеди протосинђела мр Силуана (Мракића).

И данас је Мати Божја са нама. Кроз молитву Епископа, призвана је Педесетница, сабрали су се и анђели и светитељи у најстаријем градском храму (подигнут у другој половини 19. века, за вакта Књаза Милоша Обреновића), чија су звона, уз позив на молитву, означила и почетак насељавања леве обале Колубаре. На Покров Пресвете Богородице овде је увек нарочита свечаност. Лета Господњег 2015. увеличана је рукоположењем. Досадашњи протођакон Невен Лукић, вероучитељ Ваљевске гимназије, ступио је у чин презвитера. Свету тајну исповести извршио је старешина Покровске цркве протојереј-ставрофор Зоран Јаковљевић, док је Архипастирску грамату обнародовао протођакон Дарко Ђурђевић, секретар Владике Милутина. Такође, празник Покрова Пресвете Богородице био је прилика да се Архипастирска грамата уручи и вишем јавном тужиоцу Миодрагу Плазинићу, за "на делу исказану љубав према народу и Епархији ваљевској". Захваљујући подршци и разумевању тужиоца Плазинића, Светосавска омладинска заједница има могућност да трибине из циклуса "Православље и млади" приређује у лепо уређеној и пространој конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва.

Извор: Епархија ваљевска