Слава најстаријег певачког друштва у Србији

Слава најстаријег певачког друштва у Србији
Слава најстаријег певачког друштва у Србији
Слава најстаријег певачког друштва у Србији
Слава најстаријег певачког друштва у Србији

Панчевачко српско црквено певачко друштво (1838.) учествовало је 17. децембра 2016. године, о својој слави - Светом Јовану Дамаскину - на бденију у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву.

Осим одговарања на прозбе јектенијâ које је произносио ђакон Милош Ранисављевић и возгласâ свештеника Радослава Радмановића, хористи су отпевали „Придите, поклонимсја“, део 103. псалма, молитву „Свјете тихи“, прокимен дана, молитве „Сподоби Господи“, „Ниње отпушчејеши“ и Оченаш, мало славословије пред читање шестопсалмија, „Бог Господ“ и „Всјакоје диханије“ 1. гласа, стихиру „Воскрес Исус из гроба“, за време кађења „Величит душа моја Господа“, као и Славословље велико, „Утверди Боже“ и на крају првог часа кондак Богородици „Возбраној“.

Певаче је припремила и дириговала на Бденију гђа мр Вера Царина. Бденије је осталим стихирама, химнама и чтенијима употпунила певница. Појцу Стојану Оморцу су се, торжественог празновања ради, придружили г. Војислав Деспотовић, диригент и врсни појац из Миријева, у пратњи четири чланице свог хора, и високи гост, некадашњи члан и диригент Друштва академик Димитрије Стефановић, доктор философије Оксфордског универзитета, редовни члан САНУ, чији је и генерални секретар био у периоду 2007-2015.

Након бденија, протојереј Радослав Радмановић, в.д. архијерејског намесника панчевачког, уз учешће ђакона Милоша Ранисављевића и хориста, преломио је славски колач Друштва у част Преподобног Јована Монаха (Дамаскина), са г. Жељком Стражмештеровим, чланом Друштва и црквеноопштинског управног одбора Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“. У јектенији су споменути и сви уснули чланови Друштва, од оснивања до данас, из читуље Друштва. Дечји хор Друштва је присуствовао окретању и ломљењу славског колача, а гђа Борјана Стражмештеров их је припремила да за крај отпевају неколико духовних песама.

Чланови хора су заједнички припремили послужење у свечаној сали Српске православне црквене општине Панчево „Центар“. Протојереј Радослав Радмановић је благосиљао трпезу љубави, а хористима и гостима је беседио 87-годишњи музиколог и филолог, родом из Панчева, академик Димитрије Стефановић.

Извор: Епархија банатска