Слава никшићког црквеног хора

Слава никшићког црквеног хора
Слава никшићког црквеног хора
Слава никшићког црквеног хора
Слава никшићког црквеног хора

Светом Литургијом и ломљењем славског колача у Саборној цркви Светог Василија Острошког у недјељу 11. августа 2013. црквени хор Преподобне мати Ангелине из Никшића прославио је своју славу.

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Марко Ђурковић уз саслужење архимандрита Никифора Миловића, секретара Епархијског Управног одбора Епархије будимљанско-никшићке, јереја Миодрага Тодоровића, старјешине никшићког Саборног храма, свештеника Остоје Кнежевића и ђакона др Николе Маројевића.

Током свете службе Божије пјевао је хор Преподобне мати Ангелине. Чланови хора са диригентом професором Аном Бојић припремили су у славу и част Преподобне мати Ангелине, њихове небеске заштитнице и покровитељке, славски колач који је, у присуству бројних вјерника, освештан и преломљен.

Сабраном народу бесједио је свештеник Миодраг Тодоровић, пожеливши свима срећан празник, а диригенту и члановима хора, који је прошле године прославио десетогодишњицу дјеловања у литургијском и црквеном животу Црквене општине Никшић и шире, да пјевају у славу Божју на многаја љета.

“Хор Преподобне мати Ангелине слави своју крсну славу. Читали смо Апостол и Јеванђеље, пјевали тропар и кондак, посвећене Преподобној мати Ангелини, дивној светитељки, коју, увијек, зовемо мати, што указује на доминантну црту њене личности, а то је материнска брига, брига за свог супруга, за дјецу, за народ и читаву свеукупну творевину Божју, брижна мати, она која његује, која отхрањује, која бди. Тако наш хор Преподобне мати Ангелине, заиста, има прави узор, прави примјер да буде хор који ће бити брижљив, који ће пјевати у славу Божју и увијек се сјећати свог позвања и свог призвања“.

“Ми људи можемо бити квалитетни умјетници и добри научници, можемо имати слух, бити патриоте које воле своју отаџбину, али ако нема оно мало зрно соли, ако нема Божјег благослова, све се то брзо поквари, брзо се заморимо, па се често дешава да од доброг музичара постане човјек склон алкохолу или дроги, од доброг домаћина расипник, а од патриоте издајник. Зато што нијесмо имали оно зрно соли које ће нас чувати да се не покваримо, а то зрно соли је благослов Божји, то је Дух Свети. Нека би тај Дух Свети, благослов Божји био стално са овом фином дјечицом из хора Преподобне мати Ангелине, али да се не узнесу, да не помисле да су они заслужни за свој таленат и своје милозвучне гласове. Ако схватимо колики су дарови Божји и да ми људи немамо ништа што нам није даровано од предака, а кроз славу Божју“.

“Ма шта радећи, било појући, орући, копајући ако радимо у славу Божју и ако је Бог са нама и кад изиђемо из храма Божјег, Бог треба да је са нама увијек и свуда, у парку, на улици, у породици, у нашим кућама, да не бисмо били као оне луде дјевојке о којим смо данас читали у Светом Јеванђељу, које су заборавиле да узму уља, па су остале празне, без садржаја њихове светиљке и нијесу могле да горе. Узалуд форма ако нема садржаја, а тај садржај јесте Дух Свети, дух Божји, благослов Божји. Нека би наш хор пјевао многаја, многаја и многаја љета у славу Божју, у славу и у част светих Божјих, на радост свих нас и нека би ова дјечица, под мудрим вођством хоровође, наше сестре Ане Бојић, која се од свег срца и од душе труди, стасали у праве, истинске људе који ће, као и мати Ангелина свједочити славу Божју и љубав Божју у вјекове вјекова. Амин.“

Извор: Епархија будимљанско-никшићка