Слава новопазовачких занатлија

Слава новопазовачких занатлија
Слава новопазовачких занатлија
Слава новопазовачких занатлија
Слава новопазовачких занатлија

У четвртак, 19. октобра 2017. године, новопазовачке занатлије и предузетници прославили су крсну славу, Светог апостола Тому. Празновање је започело вечерњим богослужењем у храму Преподобне мајке Параскеве које је служио крстоносни протојереј Кристо Алексић, уз саслужење протојереја Богдана Михајловића и ђакона Светогора Сандића.

Потом је славски колач занатлија преломио крстоносни протојереј Душан Н. Петровић, ректор Карловачке богословије у пензији, који је у име Његовог Преосвештенства г. Василија, Епископа сремског, дошао да поздрави новопазовачке занатлије и да им честита славу. Након што је освештао славко кољиво и са овогодишњим кумом славе, стаклорезцем Гораном Савићем, преломио славски колач, прота Душан је надахнуто говорио о прослављању крсне славе у српском народу, као и о духовној величини Светог и свехвалног апостола Томе.

Славље је потом настављено за трпезом љубави, коју је за мноштво колега и пријатеља ове године приредио г. Горан Савић, кум славе. Окупљени су свечано дочекали архијерејског заменика, проту Душана Петровића, и архијерејског намесника старопазовачког, протојереја-ставрофора Милета Јокића, који је након молитве поздравио све присутне, нагласивши да новопазовачке занатлије усрдно прослављају своју славу још од 1989. године.

Потом је и прота Душан поздравио све присутне у име Преосвештеног Епископа Василија, нагласивши важност очувања свих заната у данашње време. Отац Душан такође је говорио и о значају вере у нашим животима, позвавши ове честите Србе да никада не одступају од своје Свете Цркве, те да што активније узимају учешће у њеном литургијском животу.

Извор: Епархија сремска