Слава Општине Сурчин

Слава Општине Сурчин
Слава Општине Сурчин
Слава Општине Сурчин
Слава Општине Сурчин

Најмлађа градска општина Сурчин прославила је 24. новембра крсну славу. Епископ сремски г. Василије преломио је славски колач са свештенством, руководством Општине и верним народом. Свечаном чину присуствовали су г. Александар Вулин, директор Канцеларије за Косово и Метохију, секретар Кинеске амбасаде, као и представници четири општине са Косова и Метохије: Звечан, Зубин Поток, Косовска Митровица, Лепосавић и Вучитрн.

У својој беседи Епископ сремски Василије је беседио: - Нека је срећан и благословен овај свети чин који смо учинили на дан светог Стефана Дечанског чудотворца, рођеног од краља Милутина, онога који је породио цара Душана, онога који је својим делом и својом љубављу, а надасве својом молитвом и духовним узрастањем узлетео у висине Христове. Данас општина Сурчин прославља своју крсну славу. Није се српски народ одвајао од своје светиње. У  највећим тешкоћама и збеговима носио је своје најдрагоценије ствари. То су биле мошти светитеља, иконе и оно најдрагоценије што се могло понети из своје куће. А надасве је носио Бога у себи. Ма где се нашао и на ком континенту пребивао, носио је живога Бога, Онога који га је непрестано васкрсавао и давао му снаге и љубави да истраје на путу спасења и свог земаљског живота.

Један једини живот имамо који нам је Бог подарио. Морамо да се потрудимо да учинимо све што до нас стоји ради спасења наше душе. Ради тога је и сам Бог дошао на овај свет - да нам помогне на том путу боготражења и спасења. На нашој светој земљи Косову  и Метохији, где столује свети Стефан Дечански, у манастиру Дечани непрестано прима Светитељ у своје одаје све народе и оне који долазе да се искрено помоле Богу и њему, без обзира на веру и нацију. Свети Стефан Дечански и дан данас помаже. Од 1336. године када је уснуо у Господу па до данас његово тело у Високим Дечанима, у монашкој скупини, чува нас и наш народ, али и Албанце и остале. 

Ево, сабрани данас овде, у Општини Сурчин, са задовољством делим радост са нашим домаћинима и њиховим гостима. Повезивањем наших општина са југа наше земље Србије jaча нас она исконска вера и надасве историја нашега народа. Увек ћемо ми Срби, а то треба да запамте и наша деца, у нашој души и нашем срцу имати Косово и Метохију. Нека буде срећно и благословено данашње сабрање, да не заборавимо да то пренесемо на нараштаје који долазе. Морамо бити свесни да треба да носимо љубав, слогу и благослов Божји, да поштујемо своје и да ценимо туђе. Колико до нас стоји, дужни смо под пуном свешћу и одговорношћу да одржимо онај свети квасац Симеона Мироточивога, Светог Саве, светога краља Стефана Дечанскога и других светитеља који су очували православље и светосавље. Да будемо свесни задатка и послушанија које нам је Бог дао, које нам је Црква дала, које ова држава даје. Било на ком месту и на било ком положају се налазили, гледајте да радите на добро овога народа и на добро своје душе, поручио је у надахнутој беседи Епископ Василије.

Овом приликом су потписани протоколи о сарадњи Општине Сурчин и пет општина са Косова и Метохије.  

Зорица Зец