Слава и освећење живописа цркве Светог Димитрија у Виндсору

Слава и освећење живописа цркве Светог Димитрија у Виндсору
Слава и освећење живописа цркве Светог Димитрија у Виндсору
Слава и освећење живописа цркве Светог Димитрија у Виндсору
Слава и освећење живописа цркве Светог Димитрија у Виндсору

Храм Светог Великомученика Димитрија у Виндсору прославио је крсну славу Светом Архијерејском Литургијом коју је служио је Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије.

- Велики је ово дан за нас хришћане. У сусрет нам је дошао наш заступник пред Господом Свети Димитрије, који нам носи благослов Господњи и моли се за све нас пред Престолом Његовим. Лијепо је видјети препуну цркву благочестивог и побожног народа који овај свети храм доживљавају као дом молитве и преображаја душе своје, а потом и као свој сопствени дом у коме је предочено Царство Небеско кроз Свету Литургију. Да би наша радост била још потпунија, част нам је подјелити са свим људима добре воље вијест да смо на овај дан уприличили и освећење живописа који је започет прије непуне три године, руком зографа мр Глигора Стефанова, беседио је Владика Георгије и наставио:

- Свако дјело земаљско, сваки рад и сваки труд треба да благословимо најприје именом Господа нашега Исуса Христа. Тако благословени да убираћемо успјешне и благодарствене плодове. Незаборавимо, драга браћо и сестре, да смо све добили на дар од Господа Створитеља свега. Живот је дар, а за дар благодаримо, зато и служимо Свету Литургију, службу благодарности Богу. По ријечима Светог Јеванђеља свако добро дјело доноси плод свој у вријеме своје. За ово несебично залагање и организовање послова поводом жрескописања храма, поносни смо на све чланове и парохијане храма Светог Димитрија, а посебно на нашу браћу која неуморно раде у нашој храмовној управи, под пажњом и ријечју г. Жарка Вучинића, нашег цијењеног предсједника. Овај свети храм, као и сви православни храмови, свесрдачно дочекује све вијерне људе, пружајући им љубав и духовну помоћ. Као што новорођено дијете хрли својој мајци, тако и ми, драга браћо и сестре, пођимо у своје свете храмове, испунимо их, јер они нам шире двери своје и напајају нас живом ријечју Божијом. Зато је важно да мислимо срцем и живимо срцем, користећи наравно разум и ум, али да они буду у служби срца, а не да срце пати и страда и чека, када ће оно бити слободно и када ће на њега пасти сијеме ријечи Божије. Нека наш свети храм блиста светим Божијим угодницима, баш као што они блистају пред Престолом Бога Живога у Царству Његовом, рекао је Епископ канадски.

Управа храма Светог Димитрија изразила је захвалност Епископу канадском Г. Георгију који је радост празничног дана подјелио са својим народом у Виндсору. Упућено је благодарење браћи свештеницима богомспасаване Епархије канадске, свим гостима који су својим присуством увеличали славу, овогодишњим кумовима г. Марку Крдији и његовој породици, као и кумовима живописа г. Жељку Бајићу и његовој породици.

Нека нас Свети Димитрије чува и благослиља од свих искушења овоземаљских у све дане живота нашег са свим Божијим угодницима. Амин!

Свештеник Мирослав Ратковић