Слава параклиса манастира Букова

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету Литургију у параклису манастира Букова.

Епископу су саслуживали свештенослужитељи из Епархије тимочке а за певницом су појали чланови хора зајечарског Саборног храма. Молитвено учешће, поред бројних верника, узели су и др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, г. Драган Поповић, председник Општине Мајданпек, и г. Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

-Када бисмо читав наш живот посветили само благодарењу Богу за то што нам је дао Цркву кроз коју се спасавамо, што нам је даровао Пресвету Богородицу која је наша заштитница и покровитељка, што нам је дао светитеље који нас заступају пред Богом, што нам је уопште дао живот да видимо лепоту и да осетимо радост у општењу и заједничарењу са ближњима, што нам је дао прилику да постојимо, што нaс је довео из небића у биће да видимо сву лепоту створенога света; само када бисмо благодарили Богу на свему томе читав живот наш не би био довољан да достигнемо ту меру благодарности коју ове ствари и милост Божја заслужују, беседио је владика Иларион.

Тумачећи свето Јеванђеље, Епископ тимочки је нагласио: -У животу нас хришћана је  неопходно да будемо и попут Марте и попут Марије. Потребно је да као Марија слушамо реч Божју, да се молимо Господу, али и да попут Марте ревнујемо, трудимо се за благолепије и угађамо ближњима. Јер, све што се у овом свету чини без сећања на Бога није Богу угодно јер се чини од сујете овога света.

Након Литургије, прослављање празника и славе параклиса настављено је у манастираком конаку где је послужен свечани славски ручак за све вернике.

Извор: Епархија тимочка