Слава параклиса Светог Луке Симферопољског при ВМА

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служиће 11. јуна 2013. године свету архијерејску Литургију у параклису Светог Луке Симферопољског и Кримског при Војномедицинској академији у Београду. Славском обреду присуствоваће и начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др сц. мед. Маријан Новаковић.

У параклису Светог Луке Симферопољског редовно се служи света Литургија од Лазареве суботе, 11. априла 2009. године, када је прослављена крсна слава тадашњег Патријарха српског Павла, који се налазио на лечењу у Војномедицинској академији. У параклису се чува икона са моштима Светог Луке, великог руског архијереја, лекара, сликара и исповедника, донесена из Русије, као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила.

Житије светитеља Луке, архиепископа Симферопољског и Кримског

Архиепископ Лука, у свету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, рођен је у Керчи 27. априла 1877. године у породици апотекара. Преосвећени Лука се упокојио 11. јуна 1961. Сахрањен је на градском гробљу Симферопоља. Године 1966. године Свети Синод Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије донео је одлуку о убрајању Високопреосвећеног архиепископа Луке у свете, као светитеља и исповедника вере. Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 2000. године убројао архиепископа Кримског и Симферопољског Луку међу Руске Новомученике и Исповеднике. Празнује се 29. маја/11.јуна.