Слава парохије Светог Архангела Михаила у Сиднеју

Слава парохије Светог Архангела Михаила у Сиднеју
Слава парохије Светог Архангела Михаила у Сиднеју
Слава парохије Светог Архангела Михаила у Сиднеју
Слава парохије Светог Архангела Михаила у Сиднеју

У недељу, 20. новембра 2011. године, свечано је обележена храмовна слава парохије Светог Архангела Михаила у сиднејском насељу Хомбуш, која је једина англофонска парохија Митрополије аустралијско-новозеландске.

Парохија Светог Архангела Михаила, подсетимо, прошле године прешла је из јурисдикције Америчке Православне Цркве (АПЦ) у окриље Српске Православне Цркве. Локални парох је високопречасни протојереј-ставрофор Јован Весић, а парохија, као и АПЦ, порекло води од Руске Цркве, те не изненађује чињеница да је већина парохијана руског порекла, али уз добар део Срба, Грка и Арапа, којима је осим православља заједничко и то да говоре енглеским језиком.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика Иринеј уз саслужење високопречасног протојереја-ставрофора Јована Весића, пречасног јереја Ђорђа Веселиновића, другог пароха кабраматског и часног ђакона Немање Мрђеновића. Осим Свете Литургије на енглеском језику, интересантно је било видети и обред благосиљања славског знамења такође на енглеском.

На концу Литургије, новоизабрани Црквени савет је пред Преосвећеним Владиком положио тзв. парохијску заклетву.

По окончању евхаристијског и молитвеног сабрања прешло се за свечарску трпезу љубави која је кулинарском разноврсношћу опет указивала на богато културолошко шаренило и православну саборност ове јединствене парохије. Поред језичког, културолошког и поменутог кулинарског богатства, ипак се мора признати да је, барем на дан славе, доминирало православље србског стила и искуства, те је у том духу наше гостољубивости, домаћинства и свечарског славског угођаја, протекло целодневно дружење верника ове по много чему специфичне парохије и њихових гостију.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска