Слава парохиjе Светог Луке у Ливерполу

У суботу 31. октобра у Мисионарскоj парохиjи Св. апостол и jеванђелист Лука у Ливерполу служена jе света архиjереjска Литургиjа. Литуриjу jе предводио ЊП епископ аустралско-новозеландски Иринеj уз саслужење протођакона Саше Чолића, бугарског свештеника о. Александра, те месног пароха протоjереjа Александра Милутиновића. Епискпо Иринеj као и увек са великом радошћу и молитвом обратио се верницима..

'Спаситељу овога света прими на оваj данашњи дан моjу молитву мене грешнога и прими моjу захвалност за оваj твоj свети и добри народ коjи си ми ти подарио Господе као наjлепши букет цвећа, као моjу духовну децу. Хвала ти Господе за оваj народ коjи се сабрао на оваj данашњи дан и чак и за ову нашу дечицу коjа галаме овде око ове наше светиње, jер та њихова галама jе песма Светих анђела и они ту певаjу своjим гласићима поред овог нашег дивног хора коjи пева на оваj данашњи дан. Хвала и вама што сте се сабрали овде на оваj данашњи дан да би смо славили успомену на Светог Божиjег угодника апостола и jеванђелисте Луке, овде заштитника ове светиње наше и под чиjим заступничким молитвама живимо из дана у дан.

Богу се радуjем што овде ви у Ливерпулу славите wгово свето и узвишено име jер ниjе случаjно него по промису Божиjему да jе и први храм коjи jе подигнут овде у Ливерпулу, иако англиканска светиња посвећена Св. Луки, што би значило да jе оваj град посвећен њему а ви Срби коjи сте се сабрали овде ниjе то био ваш избор него прст Божиjи коjи jе додирнуо вас и рекао вам jе славите успомену на Св апостола и jеван|елиста Луке овде у овом граду, у овом Ливерпулу и примите ову светињу и ако Бог да jедног дана да саградимо и своjу богомољу, jер би било заиста ред да се подигне овде jедан дивни, предивни храм, jедан комплекс, jедна школа где би се могли Богу молити и подучавати ову нашу деци коjа су се овде сабрала.

Нека ми Господ Бог у троjици Бог-Отац-Син и Дух Свети благословио, све вас чувао у његовом очинском загрљаjу, молитвама Пресвете Владичице наше и увек девоjке Мариjе, Светога Луке и Светога Петра Цетињског од овог данашњег славског дана до онога коначног све радосног сусрета заjедно са њиме и свим светима у његовом цартву небеском. Живи били и Бог вас благословио за све што чините за његову свету цркву. Амин! Боже даj!''

На радост свих славски колач су узели и наjмлађи - деца. Након литургиjе домаћини су припремили богати ручак за све. Богу хвала сабрало се мноштво верника да прославе славу храма. Живели на многаjа љета.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска