Слава парохије у Портланду

Слава парохије у Портланду
Слава парохије у Портланду
Слава парохије у Портланду
Слава парохије у Портланду

Портландска парохија прославила је парохијску славу, празник Сабора српских Светитеља, у недељу 14. септембра 2014. године.

У храму Светог Димитрија у Бидефорду, уз присуство већег броја парохијана, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ др Митрофан уз саслуживање архијерејског намесника вашингтонског протојереја-ставрофора Александра Влајковића и надлежног свештеника протојереја Ивана Марјановића.

Посета епископа Митрофана овој најсевернијој парохији Епархије источноамеричке обрадовала је њене парохијане који су с пажњом и задовољством пратили службу у цркви. Владика је у беседи указао на значај и жртву српских светитеља који су својим одрицањем од материјалног, а неретко и својим животом задужили српски народ да остане на путу Светога Саве.

На Литургији одговарала је певница Портландске парохије. Домаћин (кум) славе била је  породица Бобана Војновића из Јужног Портланда. После ломљења славског колача прешло се у црквену салу на заједнички ручак. Надлежни свештеник, отац Иван, захвалио је епископу Митрофану на посети и учешћу у слави поздравивши госте оца Александра, грчког свештеника Василија, оца Јована из Антиохиске јуриздикције, као и госте из Бостонске парохије.

За време ручка епископ Митрофан је захвалио парохијанима на прикупљеном прилогу за поплаве у Србији и региону рекавшић: - Без жртве нема ни добрих дела.

Извор: Епархија источноамеричка