Слава Пензионерског насеља „Свети Симеон" у Сиднеју

Слава Пензионерског насеља „Свети Симеон" у Сиднеју
Слава Пензионерског насеља „Свети Симеон" у Сиднеју
Слава Пензионерског насеља „Свети Симеон" у Сиднеју
Слава Пензионерског насеља „Свети Симеон" у Сиднеју

Насеље „Свети Симеон", под управом Митрополије аустралијско-новозеландске, последњих година обновљено и проширено нуди нове услуге не само својим станарима већ и широј заједници.

Да би обезбедила смештај и негу старијих, првенствено Срба у Аустралији, Српска Православна Црква је основала Пензионерско насеље „Свети Симеон". Насеље постоји већ 27 година и игра веома важну улогу у збрињавању старијих особа. Пензионерско насеље је смештено поред храма Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу, Сиднеј, а посвећено је оцу Светог Саве, Светом Симеону Мироточивом - Стефану Немањи.

Тренутно у овом насељу живи око 50 станара, којима се у домаћем амбијенту пружа високи стандард услуга и неге, како физичке, медицинске и друштвене, тако и духовне. Свог заштитника и заступника пред Господом, насеље „Свети Симеон" је прославило у недељу, 26. фебруара 2017. године, на Беле покладе.

Света успомена на нашег родоначалника свечано је обележена најпре молитвом благодарења Богу - светом архијерејском Литургијом у храму Светог Стефана, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан, уз саслужење архијерејског намесника протојерејâ-ставрофорâ Миодрага Перића и Србољуба Милетића и протођаконâ Петра Мракића и Александра Ивановића. У својој беседи Епископ је нагласио потребу заједништва, одбацивања супарништва и подела међу браћом једне вере и крви, као и подршке, старања и бриге једних о другима, што смо дужни да чинимо по Јеванђељу Христовом, као православни Срби овде у Аустралији, исто као и у Отаџбини и било где у свету.

Молитва са чином ломљења славског колача одржана је у просторијама Пензионерског насеља, након чега је послужен славски ручак у складу са типиком Сирне недеље. Молитвеном и свечаном чину је саучествовало мноштво парохијана, верних из околине, станара овог насеља, као и њихове родбине. Свима њима, Одбору и особљу насеља, епископ Силуан је топлим речима честитао славу, пожелевши од Господа мир, благодат, добро здравље и снагу, молитвама светога оца нашег Симеона Мироточивог.

Пензионерско насеље „Свети Симеон" представља комплекс зграда у којима, осим заједничких просторија, канцеларија и помоћних просторија, сваки станар живи у удобној гарсоњери - соби са купатилом и помоћном кухињом. Оно је конструисано тако да обезбеди највиши стандард живота и потребну негу, како медицинску, тако и духовну и друштвену. Осим тога, Управа и особље насеља се старају о сталном унапређивању услуга кроз сарадњу са станарима и њиховим породицама.

Насеље „Свети Симеон", под управом Митрополије аустралијско-новозеландске је последњих година обновљено и проширено, нудећи нове услуге не само својим станарима већ и широј заједници. Осим станара насеља, у органиције Српске Православне Цркве је покренута и услуга кућне неге и помоћи са циљем да својим клијентима обезбеди врхунско старање. У настојању да постигне овај циљ, особље непрестано ради на унапређењу услуга које пружа својим клијентима, као и на побољшању њихове доступности и ефикасности. Услуге кућне неге, које су недавно покренуте под окриљем насеља „Свети Симеон", пружа тим искусног и квалификованог особља. Ова служба, за коју се предвиђа да ће због растућих потреба друштва у наредним годинама бити веома тражена, има у плану да се прошири на остале делове града Сиднеја, па и шире.

Стандард неге, планирање, финансирање и уопште, живот и рад у пензионерским насељима у Аустралији, стриктно су регулисани државним законима федералне владе и њених агенција, у смислу постојећих закона о бризи за старије. Насеље „Свети Симеон" је одобрено и непрестано ради у складу са прописаним стандардима у Аустралији. У свом раду оно се ослања најпре на руковођење Митрополије аустралијско-новозеландске, затим на бројне наше парохије и организације, које својом подршком, препоруком и промоцијом, постојеће услуге чине блиским, познатим и лакше доступним оним људима којима су неопходне.

Божјом помоћу и молитвама светог Симеона ово Насеље данас постоји и ради у православном духу на добробит наше Цркве и читаве српске заједнице у Аустралији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска