Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу

Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу

Епископ зворничко-тузлански Хризостом посетио је први пут Скиповац (парохија Кожухе, код Добоја) и са свештенством и верним народом прославио црквену славу Покрова Пресвете Богородице

Данас је дан свеопште духовне радости, када хришћански православни свет прославља једну од тајни Пресвете Богородице, њену чудотворну моћ да буде непрестана молитвеница и заштитница рода хришћанскога и да својим Покровом пружа нама Србима помоћ, заштиту и утеху.

Епископ Хризостом је први пут посетио малено место Скиповац (Црквена општина  Кожухе) и началствовао Светом Литургијом. Преосвећени Владика је заблагодарио Господу на данашњем дану и честитао славу цркви Покрова Пресвете Богородице казавши да је то не само њихова слава, него и слава свих нас овде сабраних и свих расељених Срба широм васељене, и помолио се да нас Богомати штити својим Покровом, да непрестано моли за све нас пред Господом и Сином њеним Исусом Христом.

Владика је истакао да треба да се непрестано молимо Богородици, не само када нас снађе нека невоља:

„ Шта ми можемо у нашем животу додати или одузети? Можемо много ако се молимо Богу за оно што можемо да чинимо, да тражимо милост и заштиту Пресвете Богородице, милост од Бога, милост и заступништво од свих светих...“ - благопоучним речима подучавао је Владика Хризостом верни народ у својој проповеди на Светој Литургије, поучавајући нас како се можемо избавити од невоља и недаћа. Знајући да је данас прекопотребан овом народу у Скиповцу, и поред многих обавеза, Преосвећени Владика Хризостом је служио у цркви Покрова Пресвете Богородице, сабрао народ у молитви и светој Тајни, и био очигледно потресен због зле судбине српског народа који је страдао на свим просторима, а којем као Владика. као претходно бихаћко-петровачки и сада зворничко-тузлански, на све начине настоји да помогне, оснажи га у вери и укрепи.

Његовом Преосвештенству Епископу зворничко-тузланском саслуживали су: протојереј-ставрофор Мирко Николић, архијерејски намесник добојски, протојереј-ставрофор Предраг Азап (Винковци), јереј Велибор Млађеновић и протођакон Славољуб Милошевић, док су певницу водили јереј Давор Петковић и дипломирани теолози: Владо Мојевић, Дејан Кнежевић, Илија Алексић, протојереј Кристо Алексић (Епархија сремска). Протојереј Жељко Кретић, уредник сајта Епархије сремске, био је прируци за све што је  требало домаћину славе.

Н овај начин је велика оснажење за верни народ пристигло у малено место Скиповац, које је до рата било једна од најразвијенијих парохија. Данас, надомак цркве пуста и разрушена основна школа пострадала у ратним дешавањима деведесетих година прошлог века, напуштен соколски дом, и само тридесет домова, сведоче уз обновљену цркву (освећена 1975. г.)  о Србима на овом простору.

На црквену славу дошли су Срби из Аустрије, Немачке, Словеније... некада становници Скиповца, данас становници Европе, дошли су потомци, пријатељи... Из Љубљане је стигао пријатељ, али и подршка и помоћ, г. Никола Тодоровић, председник Савеза српских друштава у Словенији и делегат Скупштине дијаспоре и Срба у региону за Словенију, као и драги гости из кинеске компаније која је главни извођач радова  у Термоелектрани Станар. За Кинезе је ово била јединствена прилика да се упознају са животом и обичајима Срба.

После Свете Литургије, кренуло се у литију, даривани су крст и иконе. Литија је опходила цркву, а затим се упутила до споменика пострадалима у одбрани Скиповца у ратним дешавањима деведесетих година прошлога века.

Славски колач је пререзао Владика Хризостом; кум славе био је г. Рајко Савић из Скиповца.

Помен и парастос служио је Епископ Хризостом, који је поновио како је срцу тешко видети ове младе људе који су бранили свој дом и живот изгубили. 

Трпеза љубави је препремљена за неколико стотина људи. Током славског ручка о историји овог краја казивао је прота Мирко Јокић.

„Народ овога краја је имао сличну судбину осталог напаћеног српског народа. Пролазио је кроз многа искушења, ратове, муке и патње. Кроз све наведено народ се калио, трпео без роптања не губећи веру, наду и љубав према Богу, молећи му се за спасење које је са слободом, уз помоћ Божју и дошло, тако да данас имамо тридесетак православних домова у Скиповцу.

Важно је споменути да је током Другог светског  рата на подоручју Епархије зворничко-тузланске извршен прави духовни геноцид. На мучки начин убијено је 36 свештеника и два монаха. Током рата порушено је 17, а оштећено 37 српских православних храмова. Уништен је један манастир и 25 парохијских домова (десет минирано, петнаест спаљено). Још 20 разних црквених објеката је знатно оштећено. Уништене су 62 црквене архиве, а 49 црквено-општинских и манастирских библиотека је заувек нестало.

У Другом светском рату Скиповац је претрпео велика страдања 17. августа 1945. На свиреп и мучки начин у селу Доњи и Горњи Скиповац побијене су 42 особе, чобани, орачи на њиви – међу њима је било осамнаест младића од 17 до 18 година старости...“ - казивао је домаћин славе прота Мирко Јокић.

Прота Мирко Јокић (Кожухе, код Добоја) који се стара и о парохији у Скиповцу, заблагодарио је Владици Хризостому на данашњем благослову и поукама о божанским спасоносним истинама Светог јеванђеља Васкрслог Господа Христа и додао неколико речи о данашњем животу у Скиповцу:

„У жељи да обрадујем Ваше Преосвештенство духовном смотром ове парохије, може се приметити  - прво, да се верни народ ове парохије учвршћује у православној вери, да се број верника повећава на светим богослужењима, да се практикују верски обреди и обичаји, да се повећава број верника на Светом причешћу, нарочито број младих. Овим се најбоље остварује Господња препорука родитељима да пусте децу да прилазе Богу и да се упознају са науком Христовом, „јер таквих је Царство небеско“, казивао је прота Мирко.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом је позвао народ да се чешће окупља, учвршћује у Господу, да се обнавља духовно, морално и физички, а он ће као добри пастир бити увек уз народ, обилазиће домове српске и настојати да се учини све што је у моћима наше Цркве.

Зорица Зец 

Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу
Слава Покрова Пресвете Богородице у Скиповцу