Слава Покровског храма у Ваљеву

Слава Покровског храма у Ваљеву
Слава Покровског храма у Ваљеву
Слава Покровског храма у Ваљеву
Слава Покровског храма у Ваљеву

Покров Пресвете Богородице празник је који сећа на догађај из 911. године, када се у Влахернској цркви у Цариграду, Пресвета Богородица јавила Светом Андреју Јуродивом и ученику му Епифанију, са распростртим омофором као да њиме прекрива народ. Тај локални догађај временом је добио васељенске размере и универзално значење. „Нису сви знали, нити памтили, конкретне детаље и актере збивања. Али, љубав Мајке Божје, чије срце прима сав бол човечанства, која се у чину простирања омофора излила са сузама за спас света, блиска је свима“, део је проповеди протојереја-ставрофора Томе Павловића на светој литургији у част храмовне славе најстарије ваљевске цркве.

- Мати Божја друго је име материнског сажаљења и састрадалништва. У њеном лику људи су вековима налазили уточиште и љубав…Велики руски православни мислилац Сергије Булгаков, сведок повратку руског народа хришћанству, говори да су се Богородици људи са сузама молили у свим временима. И тако ће бити увек. Њен покров се простире над читавим људским родом заувек. Она је љубав, милосрђе, праштање… Када би људи видели њене сузе, раскравила би се сва окамењена срца. Јер, она на тугу одговара љубављу, на грех сузама, хулу праштањем, а на мржњу благошћу. Ове године навршава се 175 година откако је овај храм посвећен Покрову Богородице. Данашњи празник нас изнова позива да се вратимо њеном покрову, а тиме и исцељењу и обнови духовног живота. Радуј се и заштити нас Пречиста - ускликом радости закључио је празнично слово прота Тома Павловић.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију на темељима порушеног храма у Врујцима. Поздраве и благослов сабранима на славској свечаности у Ваљеву пренео је архијерејски заменик, архимандрит Петар (Радуловић). По светој Литургији, велики број верника са свештенством и монаштвом Епархије учествовао је у свечаној литији, након чега је преломљен славски колач и освећено жито и вино. Свечани ручак приређен је у парохијском дому. Овогодишњи домаћини славе били су Милош Пурић, Снежана Илић и Милица Цвејић. Њих је старешина Храма Покрова Пресвете Богородице, протојереј-ставрофор Драган Алексић даривао иконама Мајке Божје. За Лето Господње 2014., та част указана је Милошу Радојчићу, Дивни Мирчетић и Драгославу Кнежевићу.

Извор: Епархија ваљевска