Слава Саборне цркве у Мостару

Празник Педесетнице (Силазак Светог Духа на апостоле), што је и слава наше саборне цркве која се обнавља, свечано је прослављен у Мостару. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски г. Григорије уз саслужење деветорице свештеника и четворице ђакона из наше Епархије и драгих нам гостију из Београда и Новог Сада.

Храмовна слава је и ове године прослављена под ведрим небом, али међу зидовима који напредују, што представља велику наду православних у Мостару и долини Неретве.

На Литургији је појао хор „Кир Стефан Србин" из београдске Цркве Светог Архангела Гаврила, а овогодишњу славу су увеличали наши пријатељи из етно-групе „Траг" из Лакташа, КУД „Херцеговина" из Петровог Поља код Требиња и мостарска дјеца и омладина из СПКУД „Гусле" Мостар.

Велику радост и љубав су нам својим доласком учинили гости. Између многих посебно издвајамо: мостарског муфтију Сеида еф Смајкића и главног имама мостарског Салема еф Дедовића са којима су дошли ректори и неки од декана Универзитета у Сарајеву, Мостару, Тузли и Бихаћу, мостарског гвардијана фра Ику Скоку, министар трговине у Вијећу Министара БиХ г.Младена Зиројевића, директорицу Електропривреде Републике Српске г-ђу Браниславу Милекић, државног секретара у Министарству избјеглица БиХ г.Драгу Ковача, начелника општине Требиње г.Доброслава Ћука и многе друге.

Писмене честитке поводом славе саборне цркве Владики мостарско-требињском г.Григорију упутили су: Бискуп мостарско-дувањски г.Ратко Перић, градоначелник Мостара г.Љубо Бешлић, званичници БиХ, Републике Српске и ФБиХ, и многи други.

Највећу радост и љубав према своме храму који се обнавља учинили су православни из Мостара и долине Неретве који су дошли у великом броју.

Овогодишњи кум славе био је г.Бранислав Савић са својом породицом, а за следећу годину јавио се г.Александар Ћириловић са породицом.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка