Слава Саборне цркве у Сарајеву

Слава Саборне цркве у Сарајеву
Слава Саборне цркве у Сарајеву
Слава Саборне цркве у Сарајеву
Слава Саборне цркве у Сарајеву

Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву прославио је у сриједу, 21. септембра, своју крсну славу – Малу Госпојину. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење шест свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, након чега је обављен славски обред.

Честитајући присутним вјерницима и свим православним данашњи празник, старјешина Саборног храма јереј Борислав Ливопољац истакао је да се рођењем Пресвете Богородице рађа Син Божији, рађа Црква и спасење наше.

„Овим празником благосиља се рођење људско и долазак људски у овај свијет“ - истакао је Ливопољац.

Он је нагласио да Црква позива своје вјерне, на првом мјесту, али и невјерне или маловјерне да повјерују и крсте се у име Оца, Сина и Светога Духа, јер онај који се крсти улази у свету, саборну и апостолску Цркву, вјечно се рађа за Царство небеско.

Наглашавајући да не треба да се стидимо имена српског и православног, Ливопољац је позвао да превазиђемо земаљске подјеле и раздоре, да се окренемо истоку - извору свјетлости, и Богу који нас све грли, љуби и воли.

„Нека Господ услиши наше молитве и окрене нас једне другима, јер рај јесте гледање лицем у лице, а свако окретање једних од других јесте пакао, мрзовоља, зло, смрт и умирање људскости, човјечности и личности“ – рекао је Ливопољац и додао да нам данас треба људскости и Божијег благослова.

Према његовим ријечима Црква уједињује народ, али Цркву употребљавају, односно злоупотребљавају, ако то уопште могу учинити, у своје дневнополитичке и идеолошке сврхе.

„Призивамо Божији благослов и мир нашем народу, поготово у овом незгодном и несрећном времену када многи желе да подијеле народ“ – рекао је Ливопољац.

Извор: Митрополија дабробосанска