Слава Саборног храма на Палама

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Григорије, замјеник Митрополита дабробосанског Николаја, служио је у суботу, 26. јула, свету архијерејску Литургију у Саборном храму на Палама, поводом прославе заштитника овог храма у изградњи – Светог архангела Гаврила.

На првој Литургији служеној у новоизграђеном храму, Епископу Григорију саслуживало је осам свештеника и два ђакона, а након литургије је обављен славски обред. Владика Григорије је током Литургије у чин ђакона рукоположио др Владислава Топаловића, професора Богословског факултета у Фочи, који ће бити постављен за ђакона при Старој православној цркви у Сарајеву.

Обраћајући се великом броју окупљених вјерника, владика Григорије је рекао да ће овај храм бити важан за напредак хришћанског народа који је преживио разна ропства, истичући да се није лако уздићи без Цркве, Бога и онога што библијска и тајна хришћанства носи у себи.

„Ова црква је велика, предивна и треба да је завршимо заједно, народ Божији и људи који могу и који хоће да помогну. Да Бог да да овај град буде напредан и буде све већи и љепши и да овај храм буде дом Божји и дом народа Божијег“, поручио је епископ Григорије и нагласио да Пале, које су у „напону изградње“, заслужују један овакав храм.

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић изјавио је да локалне власти морају изнаћи средства и помоћи у изградњи Саборног храма. „Никада није било лако градити храм, али како се буде градио овај храм - тако се и овај народ развија. То ће бити наша слика у будућности“, истакао је Ковачевић.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма Миломир Кусмук изразио је задовољство досадашњим радовима на храму, те навео да је обезбијеђен материјал како би до зиме био покривен. „Послије тога настављамо градњу. Потребна су нам звона, прозори... Наш досадашњи труд и рад се исплатио и очекујемо подршку и у будућности“, рекао је Кусмук.

На Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама тренутно се ради кров и постављање фасаде на куполама, док је прошле године, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја, обављено освештање крстова на храму.

Изградња Саборног храма на Палама почела 2008. године, а средства којима се гради највећим дијелом обезбијеђена су или обећана на донаторској вечери којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик 28. августа 2011. године.

Градњу храма помогли су и Скупштина града Источно Сарајево, општина Пале, те одређени број приватних и јавних предузећа са ових простора.

Извор: Митрополија даборбосанска

Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама
Слава Саборног храма на Палама