Слава Саборног храма Светог Николаја у Хамилтону

Слава Саборног храма Светог Николаја у Хамилтону
Слава Саборног храма Светог Николаја у Хамилтону
Слава Саборног храма Светог Николаја у Хамилтону
Слава Саборног храма Светог Николаја у Хамилтону

Саборни храм Светог оца Николаја окупио је под своје сводове васцело српство Хамилтона и околине у 30. недељу по Духовима.

Дана 23. децембра 2018. године верни синови и кћери Српске Православне Цркве окупили су се око свог архијереја Владике канадског др Митрофана да заједнички прославе небеског заштитника Саборног храма и целог Хамилтона, Светог оца Николаја.

Славље је почело светом Литургијом коју су служили протојереј-ставрофор Стеван Стојсављевић, протојереј Ђуро Самац, јереј Радован Кодић и ђакон Александар Митровић.

У својој беседи владика Митрофан је истакао да је душа претежнија од сваког материјалног богатства. -Научите децу лепоти наше вере православне, о лепоти српске традиције и културе. Тај дар ће им више вредети него ако им поклоните мобилни телефон, таблет или видео игрицу, истакао је владика Митрофан: -И онај младић из данашње јеванђелске приче стекао је многе врлине, али му је једно недостајало, то једно није стекао, јер је материјално волео више него духовно.

Вредне чланице Кола српских сестара припремиле су славски банкет.

Велику радост и одушељење присутних и заслужени аплауз добили су ученици Српске школе Светог оца Николаја. Са рецитацијама су наступили Милана Савић, Јелена Матијевић, Ана Самац, Марко Спасојевић, Сандра Спасојевић, Маја Боровић, Миа Вергаш и Елена Радиша. Громогласно су поздрављени од свих присутних.

Поздравним речима присутнима се обратио представник у федералном парламенту Канаде г. Боб Братина, захваливши свима на позиву и исказавши своју спремност да помогне српској заједници где год буде било потребно.

Присутне је поздравио и кум славља г. Зоран Панкеричан са супругом Весном. Пожелевши свима сваког добра и напретка, поздравио је и кума славља за следећу 2019. годину г. Богдана Тадића са супругом Славком.

Подпредседник црквеног хора Радован Рикић такође је поздравио све присутне и у име хора даровао седам хиљада долара у грађевински фонд.

Председник Црквено-школске општине г. Мирослав Ћућуз у свом обраћању поздравио је владику др Митрофана, свештенство, представнике других црквених заједница, представнике организација и одбора који су увеличали славље. Посебно је захвалио вредним сестрама које неуморно раде за добробит заједнице. А на крају обраћања обавестио је све присутне да су после дуго чекања добили грађевинску дозволу од града Хамилтона за почетак унутрашњих радова на проширењу и обнови црквене сале.

Преосвећени Епископ др Митрофан благословио је окупљени народ, а славље је потрајало до касних поподневних сати.

протојереј Ђуро Самац

Извор: Епархија канадска