Слава Саборног храма Светог Саве у Њујорку

Саборни храм Светог Саве у Њујорку прославио је своју храмовну славу 22. јануара 2017. године светом Литургијом којом је началствовао Епископ источноамерички г. Иринеј.

Иначе, ово је била прва светосавска прослава од када је храм пострадао у пожару на Васкрс прошле године. Свечаност је одржана  у сали грчке цркве Светог Елефтерија, где није било довољно места за све присутне, уз учешће деце ученика Српске школе и фолклорне групе Опанчићи.

Уистину, тамо где има много невоље, а и искрене молитве, умножава се Божја благодат, што се овде у Њујорку потврдило на свим службама од када је храм пострадао, укључујући прву Литургију владике Иринеја, литију у самом граду у октобру, службе на Божић, Богојављење и светосавску прославу.

По Владикиним речима ово је била изванредна светосавска прослава, јер су сва деца била заједно. Владика је посебну захвалност упутио Српском клубу рекавши да су његови чланови дивни домаћини који су припремили и приложили храну за све.

На крају програма наступила је најмлађа фолклорна група Опанчићи песмом Тамо далеко, подсећајући на узајамну братску везу са грчким народом који је у Првом светском рату на Крфу прихватио многонапаћену српску војску. Сада, када парохија Светог Саве у Њујорку нема богослужбеног места, Грчка Црква јој редовно уступа своје храмове и сале за службе и окупљања, потврђујући тако солидарност и нераскидиву везу два братска и истоверна народа.

Фолклорна група Опанчићи прославила је своју славу Светог Саву у суботу 28. јануара 2017. године у Српском клубу у Риџвуду. Уз мноштво деце и родитеља, у веома лепо украшеној сали, стaрешина храма Светог Саве у Њујорку протојереј Живојин Јаковљевић преломио је славски колач. У свом поздраву је истакао значај омладине за будућност свете Српске Цркве и српског народа. Захваливши председнику Клуба Горану Милутиновићу, председници фоклора Милици Кукић, кумовима Ивану и Марији Игњатовић и свима родитељима, учитељима и деци, нагласио је да много цени њихов огроман труд и залагање.

Истакавши да будућност  једног народа зависи од његове садашњости, то јест од његове деце и омладине, потписник ових редова је захвалио родитељима који се брину о верском и културном васпитању своје деце и истакао да управо ради тога заједница и црква у Њујорку има своју будућност.

Благодарећи родитељима и управи Српског клуба, српској деци је овде пружена могућност да се окупљају два пута седмично, да уче српску музику, игру, песму, негују веру, језик и традицију. Ово је охрабрујуће нарочито сада када њујоршка парохија пролази кроз тешке тренутке после губитка своје светиње, са којима мора да се суочи док се храм не опорави.

Имајући у виду овај потенцијал, апелујемо на све наше учитеље, родитеље, дедове и баке да не посустану и да наставе да се залажу за васпитање своје деце и унучади, да их упознају са њиховим коренима, светим прецима и православним наслеђем као препознативим елементима српског идентитета. Молимо их да никада не забораве да ова наука има за циљ да деци помогне да одрасту у добре људе и хришћане на општу радост свих и добро наше Свете Цркве и народа.

протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић,
старешина Саборног храма